Дощі не дуже покращили умови для сівби озимих

23 вересня 2024, 08:34 257

Кінець другої декади вересня характеризувався теплою як для цього періоду та переважно бездощовою погодою.

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

Зазначається, що середня температура повітря знаходилася у межах від 13,0°С до 25°С і була на 1,2-6,2°С вище норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 27,1-28,0°С, мінімальна — у найпрохолодніші ночі знижувалася до 8,0-14,0°С. Температура ґрунту на глибині 5 см становила 14,7°С.

«У середині другої декади вересня у західних та південних областях пройшли дощі різної інтенсивності, місцями у вигляді злив. За даними наукових установ академії, їх середня кількість у Львівській області становила 47,9 мм (понад дві декадні норми), у Одеській — 77,8 мм, у Київській — 34-91 мм, що становило 22-57% норми, тому запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ Київської області, призначених під посіви озимих культур, були незадовільними та недостатніми (менше 20 мм), а на окремих полях південно-східних районів області спостерігалася ґрунтова посуха.

У Житомирській області запаси продуктивної вологи в орному шарі становили від 0,5 до 5 мм. В окремих районах центральних областей ґрунт був зовсім сухим», — констатують науковці. 

І додають, що агрометеорологічні умови для завершення вегетації та збирання врожаю пізніх сільськогосподарських культур протягом останнього тижня були задовільними.

«Лише у Львівській та Одеській областях надмірне зволоження ґрунту уповільнило збирання пізніх сільськогосподарських культур, але позитивно вплинуло на початок росту рослин ріпаку озимого та підготовки ґрунту під посів озимих зернових культур», — підсумували в НААН.