Приготування паски за традиційним рецептом цьогоріч обійдеться українцям у 179,8 грн за кілограм.
Про це пише ThePage з посиланням на підрахунки ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Зазначається, що з 2020 року домашня паска подорожчала на 87%. Пов’язано це з тим, що ціни на продукти для паски щороку зростають.
2021 року, за спостереженнями науковців, відбулося подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла. Проте найбільше ціни на продукти для паски стрибнули вгору торік — на 26,8%. А саме: яйця тоді подорожчали на 92%, цукор — на 20,5%, масло вершкове — на 21,9%, родзинки — на 16,7%. Подібне зростання цін стало наслідком воєнних дій в Україні.
2024 року вартість домашньої паски зросла лише на 5,8% порівняно з минулим роком. Це пояснюється тим, що ціни на продукти для паски в Україні зросли після тогорічного Великодня доволі помірно, а подекуди знизилися.
«Таке відносно незначне здорожчання символу нашого Великодня зумовлене відчутним зниженням цін на яйця (майже на 30%), на цукор (-15%) та борошно (-5%). Проте інші складові паски подорожчали: масло вершкове (+16,4%), молоко (+13,6%), дріжджі (+9,6%), ізюм (+15,6%)», — пояснили в інституті.
Наразі ціни на паски у супермаркетах складають:
У кондитерських і ресторанах Києва вони значно дорожчі:
Також дослідники зазначають, що купівля найдешевшої паски у супермаркетах обійдеться приблизно у стільки ж, як і вартість домашньої випічки.