Щоб знизити викиди метану, вчені пропонують годувати корів екстрактом нарциса

23 липня 2023, 14:15 5134

У Великій Британії проводять чотирирічні випробування, щоб визначити, чи може годівля корів сполукою, що міститься в нарцисах, знизити вироблення ними парникового газу метану.

Нарцис є символом Уельсу і вважається національною квіткою країни. Квіти, вирощені високо в горах, виробляють екстракт, який має унікальну здатність скорочувати викиди метану. Йдеться про сполуку, яка має назву галантамін. Завдання полягає в тому, щоб постійно вирощувати ці квіти на вершинах гір, — про це пише Еuronews.

Відзначається, що на частку корів та інших сільськогосподарських тварин припадає приблизно 14% антропогенних викидів в атмосферу. Вчені сподіваються, що, крім скорочення викидів, екстракт нарциса може зробити травну систему тварин більш ефективною.

«Ми також очікуємо побачити поліпшення у використанні білка. Це означає, що ми можемо почати дивитися на раціони тварин і, можливо, зменшити кількість білка, який вони отримують, адже вони можуть отримувати більше від того, чим їх годують. Це також багатообіцяюча перевага цієї добавки», — сказала менеджерка з технічних послуг Rumenco, постачальника кормів для жуйних тварин, Елісон Бонд.

Хоча це випробування не є розв'язанням проблеми зміни клімату, у разі успіху воно може скоротити викиди парникових газів і допомогти уповільнити підвищення глобальної температури.