Якість урожаю пшениці перевершила очікування

02 жовтня 2024, 16:50 352

Якість урожаю пшениці в Україні виявилась кращою, ніж очікувалось у серпні.

Про це повідомив аналітик ринку зерна та логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

«Співвідношення продовольчої пшениці до кормової за вмістом білка знаходиться приблизно на рівні 50 на 50, що не гірше, ніж у 2023/24 МР», — уточнив він. 

Максим Харченко зазначив, що темпи експорту пшениці в перші місяці сезону випереджають показники двох попередніх років, але це пов’язано насамперед зі стабільною роботою морського коридору. Серпневі та вересневі показники експорту все ж відстають від середніх темпів за останні 5 років, що логічно, зважаючи на менший експортний потенціал.

Основними імпортерами української пшениці за перші 3 місяці 2024/25 МР були Іспанія, Індонезія, В’єтнам, Єгипет і Таїланд.

«Якщо порівняти з минулим сезоном, то в топ-5 імпортерів української пшениці з’явилося багато країн Південно-Східної Азії, що пояснюється можливістю відвантажувати пшеницю через глибоководні порти Великої Одеси. Та варто зазначити, що безперечним лідером з імпорту української пшениці залишається Іспанія, яка зменшить свої апетити у 2024/25 МР, але все одно залишиться ключовим імпортером», — прогнозує експерт.