Суттєве зниження середнього вмісту білка і сирої клейковини в пшениці спостерігається цьогоріч.
Про це свідчать дані компанії SGS, яка щорічно формує мапу якості зернових та олійних культур в Україні, пише ІА «АПК-Інформ».
Так, результати аналізу якості близько 80% із 424 зразків пшениці, відібраних з господарств у 21 області України, показують, що середній вміст білка в обстежених зразках становить 10,96% проти 11,8% в зразках врожаю попереднього року. Водночас середній вміст сирої клейковини оцінюється у 18,5% проти 21,6% минулого року.
«Ці показники стали мінімальними з 2008 року за вмістом білка та з 2011 року — за вмістом клейковини», — зазначають фахівці.
В цілому результати аналізу зазначеної частки зразків поки формують наступний розподіл пшениці врожаю 2023 року за класами: 1-3 клас — 25,2% (39,2% у 2022 р.), 4 клас — 41,3% (36,9%) і нестандартна — 33,5% (27,2%).
За оцінками ІА «АПК-Інформ», урожай пшениці в Україні у 2023 році сформовано на рівні 21,5 млн т, що на 4% перевищує показник попереднього сезону.
«Беручі до уваги попередні результати аналізу якості і відповідність показників борошномельним кондиціям (частка зразків, що за комплексом показників відповідає вимогам контракту на постачання до Індонезії), з урахуванням незначного покращення загальної картини за рахунок урожаю з північних і західних областей можна говорити лише про 10% пшениці відповідних кондицій», — додають аналітики.
Отже, поточного сезону обсяг пшениці, придатної для виробництва високоякісного борошна, поки оцінюється у 2,15 млн т. Відповідно, за оцінкою внутрішнього продовольчого споживання пшениці аналітиками на рівні 3,1 млн т формується дефіцит пропозиції близько 0,95 млн т.