Фермерам запропонували сушити цибулю, щоб заробити більше

26 листопада 2016, 09:05 7592

Переробка цибулі, зокрема, її сушіння є перспективним напрямом для України.

За перероблену цибулю у світі вже традиційно платять високу ціну, розповів керуючий партнер експортної агенції Abbottpm Андрій Дресвянніков в інтерв`ю AgroTimes.

«Згідно з оцінками Abbottpm, у 2015 р. найбільші світові імпортери сухої подрібненої цибулі у середньому платили близько $2460/т. Причому ціна є стабільно високою вже тривалий час. Адже протягом 2011-2015 рр. середня ціна імпортованої сушеної цибулі не опускалася нижче $2200/т», — повідомляє Дресвянніков. 

Експерт відмічає, що незважаючи на сприятливий клімат для вирощування, Україна нині є нетто-імпортером продуктів переробки цибулі. Щороку з Індії, Китаю та РФ до країни завозиться у кілька разів більший обсяг сушеної цибулі, ніж її виробляє вітчизняна харчова промисловість.

На думку Андрія Дресвяннікова, перевагою експорту цибулі до вже звичних нам країн-споживачів (ГУАМ, СНД, Македонія тощо) є звільнення товару від сплати вивізного мита, а також те, що експортована туди українська харчова продукція не потребуватиме додаткової сертифікації чи ліцензування агропідприємств, які її виростили. Основним видом перевірки експорту в ці країни буде лише фітосанітарний контроль овочів.


Для довідки: найбільшими світовими експортерами сушеної цибулі є Німеччина, Велика Британія, Японія, Нідерланди, Канада.