Скорочення запасів моркви та цибулі провокує зростання цін

26 січня 2023, 14:58 1706

Стрімке зростання цін на моркву та цибулю спотерігається на українському ринку.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, моркву пропонують на продаж по 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Таку цінову динаміку в даному сегменті експерти проєкту пояснюють стрімким скороченням пропозиції моркви у місцевих господарствах.

«Багато фермерів уже встигли реалізувати закладену продукцію, більшість великих господарств ведуть відвантаження виключно за укладеними раніше договорами», — пояснюють експерти.

Водночас з початку цього тижня українські фермери підняли відпускні ціни на цибулю в середньому на 16%. Ще минулої п’ятниці основні обсяги цибулі виробники реалізовували в межах 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг). Сьогодні ж ця продукція надходить у продаж по 27-32 грн/кг ($0,74-0,88/кг).

Приводом для підвищення цін на цибулю стала насамперед її обмежена пропозиція.

«Більшість господарств у першу чергу прагнуть розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. Водночас якісну цибулю виробники вважають за краще залишати в холодильниках і планують почати її реалізацію не раніше початку весни. Також скорочення обсягів імпортної цибулі з країн Центральної Азії надає суттєву підтримку цінам», — додають спеціалісти.

Уточнюється, що зараз ціна на моркву в Україні в середньому у 2,2 раза вища, ніж наприкінці січня минулого року, на моркву — у 3,2 раза.

При цьому більшість ключових гравців ринку не відкидають подальшого цінового зростання. Це пов’язано з тим, що якісної моркви і цибулі у сховищах українських господарств залишилося мало.