Осінні обробки: як зробити обприскування максимально ефективними

17 вересня 2024, 12:00 518

Осіння пора для аграрія не менш гаряча, аніж весняний чи літній період: хтось збирає врожай, хтось готує поле під посів озимини, а хтось уже проводить перші її обробки. Однак усі стикаються із необхідністю підлаштовувати обприскування під мінливі гідротермічні умови сезону.

Щоб максимально зменшити вплив погодних факторів на ефективність дії препаратів, фахівці Ukravit рекомендують застосовувати ад’юванти. 

propData.content.image
Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit

Про який вид польових робіт не йшлося б, ад’ювант — незамінний помічник аграрія. Під час десикації він поліпшує покриття рослин робочим розчином, що пришвидшує дозрівання культур; під час передпосівної гербіцидної «чистки» полів допомагає максимально ефективно знищити важкоконтрольовані бур’яни, зокрема види, які мають потужні воскові нальоти і надмірне опушення; стануть вони у нагоді й під час роботи контактними препаратами, сприяючи кращому розповсюдженню робочих розчинів пестицидів та агрохімікатів. 

За словами Олександра Мигловця, особливо важливо застосовувати ад’юванти в осінній період: по-перше, через нестабільність погодних умов, по-друге — через неможливість провести обробки в оптимальні строки внаслідок браку техніки та людського ресурсу. Тому, щоб осінні обприскування були максимально ефективними, варто не ігнорувати використання ад’ювантів.

Для нівелювання негативних погодних факторів та підвищення ефективності дії робочих розчинів Олександр Мигловець рекомендує застосовувати ад’ювант Інгрес (поліалкіленоксид модифікований гептаметилтрисилоксан). Високий вміст трисилоксану в ньому є ключовим фактором, що впливає на швидкість розповсюдження робочого розчину по листовій поверхні: він дозволяє зменшити поверхневий натяг води/робочого розчину в 3,5 раза, до <20,5 мН/м — міліньютонів на метр (для води цей показник становить близько 73 мН/м). Внаслідок цього зменшується кут контакту крапель із поверхнею, що забезпечує миттєве розтікання та охоплення в десятки разів більшого радіусу покриття.  

«Одночасно ад’ювант також діє як пенетратор, сприяючи кращому проникненню робочого розчину через тканини рослин, що нівелює негативний вплив погодних факторів на засоби захисту рослин і мікродобрива та покращує їхню дію»,  зазначає Олександр Мигловець.

Він додає, що Інгрес є неіонним ад’ювантом, тобто не має заряду, а тому не здатний вступати у зв’язок із діючими речовинами препаратів у робочому розчині. Крім того, він абсолютно безпечний для довкілля. А низька норма витрати робить цей продукт оптимальним рішенням для поліпшення ефективності обприскувань за будь-яких погодних умов та проти будь-яких загроз.