Названо єдиний овоч борщового набору, який дорожчає

20 жовтня 2023, 15:28 10083

Виробники західних регіонів відзначають збільшення врожайності борщового набору в середньому на 10-15%.

Про це повідомила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович, говориться у повідомленні ринку. 

«Найбільше зросли обсяги цибулі та моркви, які традиційно вирощувалися на окупованих територіях. Саме тому порівняно з минулим роком ці дві позиції стали рекордсменами за зниженням ціни. Нині вони в 2,5 раза дешевші, ніж у жовтні 2022 року», — зазначила вона. 

Експерт уточнила, що сьогодні на майданчику для торгівлі з авто ОРСП «Шувар» вітчизняна морква коштує 6,5-7 грн/кг, а цибуля — 10-11 грн/кг. На 20% подешевшав буряк та на 25% — білоголова капуста.

«Окремої уваги заслуговує картопля. Вона стала єдиною у борщовій групі, за якою зафіксовано зростання ціни. Найбільше це зумовлено сезонним фактором. Процес збирання врожаю завершено, фермери закладають великі обсяги  у сховища, відповідно, пропозиція картоплі, непридатної для тривалого зберігання, на ринку скорочується. Ріст ціни зумовлено сезонним зростанням попиту населення. Вже до нового року ситуація стабілізується, коли відкриються великі комерційні сховища», — додала Тетяна Попович.