Українським сільгоспвиробникам вдалося стабілізувати ринок капусти та вивести обсяги майже на довоєнний рівень за рахунок збільшення площ.
Як говориться у повідомленні оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар», ця ситуація знаходить підтвердження в цінах на капусту.
Так, станом на початок жовтня 2023 року середня вартість білоголової капусти на оптовому ринку є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін на капусту в аналогічний період.
«За свідченнями фермерів-виробників, з початку жовтня попит на капусту дещо активізувався. Пояснюється це, перш за все, сезонними факторами — початком сезону шаткованої капусти та ростом попиту на сировину. Варто зазначити, що за останній тиждень вартість білоголової капусти зросла в середньому на 1-1,5 грн — до рівня 6-8 грн/кг, але все ще залишається нижчою, ніж була зафіксована в аналогічний період минулого року. На даний момент ціна залишається ринковою», — каже керівник відділу маркетингу ринку «Шувар» Тетяна Попович.
Фермери передбачають, що впродовж жовтня-листопада можливе подальше цінове зростання, яке буде також зумовлено тим, що основні обсяги продукції вже майже розпродані, відповідно, пропозиція на ринку буде поволі зменшуватися.
Вже орієнтовно із кінця січня – початку лютого залежно від погодних умов фермери почнуть відкривати сховища та розпродувати капусту, закладену на зберігання.
Враховуючи зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції у сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери наразі не бачать.