Наслідки заморозків на зернових та олійних проявляться з часом

21 травня 2024, 08:41 2324

Заморозки до -2°C, а місцями до -9°C, які спостерігалися протягом останніх днів у північних, східних і південних областях України, призвели до значного ураження пшениці, ячменю, ріпаку та гороху.

Про це заявив головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко, повідомила компанія ASAP Agri у Telegram

Як зазначив науковець, посіви озимої пшениці, які ще перебували у фазі кущіння, можуть мати втрати на рівні 20-30%.

«Посіви пшениці, які перебували у фазі колосіння, потенційно матимуть вищий рівень втрат. Через сильні морози спостерігається відмирання всередині колосків, хоча зовні поля виглядають зеленими. Але нинішній інтенсивний колір посівів зміниться через кілька днів через заморозки, і можна буде спостерігати білі колоски пшениці», — пояснив науковець. 

І додав, що схожа ситуація спостерігається і з посівами ріпаку. Зовні зелений ріпак, деякі рослини ще цвітуть, вже має мертве насіння всередині стручків. З часом посіви ріпаку пожовтіють. 

«Посіви гороху також матимуть значні втрати через заморозки, адже приморозки вразили посіви у фазі цвітіння», — вважає Авраменко.

За його словами, багато фермерів змушені пересівати поля озимою пшеницею, ячменем та ріпаком.

«Фермери не зможуть пересіяти втрачені посіви, оскільки не мають насіннєвого матеріалу. У зв'язку з цим рішенням могли б стати нішеві культури, але через брак вологи це практично неможливо», — пояснив фахівець.

При цьому він додав, що ситуація в центральній частині України та в західних областях є кращою, оскільки там не було таких сильних морозів.

«Але слід враховувати, що в цих регіонах і менші посівні площі», — зауважив науковець.