Заморозки майже повністю знищили ранній урожай лохини у двох областях України

16 травня 2024, 15:31 3274

Травневі заморозки завдали шкоди плодоовочевим насадженнням у різних регіонах України.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, негативні температури в нічний час доби до -8°С почали фіксуватися з 9 травня поточного року.

За словами виробників, у Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях заморозки зачепили насадження ранніх сортів лохини та малини, ушкодження яких у деяких господарствах відмічено на рівні від 50 до 70%. При цьому заморозки пройшли смугами, і деякі ділянки насаджень залишилися неушкодженими. Нічні температури в цих областях за останні кілька днів опускалися до значень -5°С, що деякі фермери називали критичним для ягідних насаджень. Водночас стан пізніх культур у вищезазначеному регіоні наразі залишається більш стабільним.

Садівники з Вінницької та Київської областей повідомляли про практично повну втрату майбутнього врожаю ранніх сортів лохини, збір якої очікувався вже після першої декади червня. Щодо пізніх сортів ягід, то поки що передчасно говорити про будь-які збитки в цьому регіоні.

Із Сумської області повідомляли про вимерзання більшої частини насаджень малини ранніх (літніх) сортів. У цьому регіоні нічні температури повітря опускалися до позначок -8°С, що є критичним для плодоовочевих насаджень. З центральних регіонів країни фермери повідомляли про пошкодження насаджень лохини до 15%, при цьому даний факт стосується винятково ранніх сортів.