Думка: Фермерам не варто розраховувати на максимальну врожайність батату в Україні

01 травня 2020, 08:00 6552

Фермерам, які хочуть займатися вирощуванням батату, не варто розраховувати на максимальну врожайність культури, яка в теорії за оптимальних умов може сягати 100–150 т/га. 

Про це повідомив спеціаліст із вирощування батату Ігор Водолага в коментарі AgroTimes.

Він пояснив, що батат — рослина південна, вибаглива до тепла, а наша країна знаходиться в помірному кліматі.

«Насправді 25–30 тонн з гектара в Україні — це вже непоганий результат, — зазначив Ігор Водолага. — Чимало залежить від сорту, знань і вмінь овочівника. Різні сорти дають різну врожайність».

Промисловим вирощуванням батату Ігор Водолага займається з 2017 року, до цього експериментував із культурою на дачній ділянці. Згодом узяв землю в оренду й став вирощувати культуру промислово. Зараз обробляє 4 га, з яких збирає до 100 тонн продукції. 

«Від початку, як це буває, набив чимало гуль, та зараз маю такий досвід, що можу консультувати будь-кого, незалежно від площі вирощування», — розповів фермер. 

За його спостереженнями, рентабельність батату — річ рухлива. Як і за вирощування інших рослин, вона залежить від вартості добрив, плівки, наявності техніки, системи поливу та сюрпризів погоди, які ніколи не передбачиш і не прорахуєш.