Сезон батату. Як і для чого його вирощувати?

29 травня 2024, 06:40 1092

Фермерка з Кривого Рогу Алла Данилова вирощує батат на 11 сотках. Загалом близько 30 сортів — із білою, жовтою, світло-помаранчевою, помаранчевою і фіолетовою м'якоттю. Є гібриди, також фермерка постійно проводить випробування нових сортів.

Коли Алла Данилова почала вирощувати батат — не знала, що це суперфуд. З кожним роком усе більше досліджувала його і зрозуміла, наскільки корисний цей овоч. Сьогодні вона не лише вирощує, а й переробляє батат — виготовляє чипси, хлібці та борошно.

Про користь батату, його вирощування та споживання Алла Данилова розповідає у рубриці «Розвінчуємо міфи».

Це правда. Але крохмаль батату є резистентним. За своїми властивостями він схожий із клітковиною. Він, як харчові волокна, підтримує корисні бактерії в кишечнику, стаючи для них підживленням. Батат також є складним вуглеводом, тож надає енергії на тривалий проміжок часу та повільно піднімає цукор у крові, що є пріоритетним у харчуванні людей із цукровим діабетом. 

Батат — тропічний коренеплід, для його вирощування потрібні вода, сонце і простір. В Україні, якщо йдуть рясні дощі, то врожай буде. Але якщо спекотне засушливе літо, то може бути тільки гарне бадилля зверху, а в землі — або дрібний батат, або несформовані корені, на жаль.

Деяким сортам достатньо 90 днів, деяким потрібно більше — 110-120 днів. Але умови росту для всіх сортів однакові — полив, сонячна сторона для посадки і відсутність навколо інших рослин, дерев, парканів чи забудов.

Рівна форма плодів свідчить про те, що батат правильно вирощували. Закручені або криві коренеплоди означають, що їх висадили з довгим корінням або перетримали у горщиках і не вирівняли корені.

Вірно. Листя за смаком схоже на шпинат і містить багато корисних вітамінів і мінералів — Na, Mg, P, Ca і K. Листя можна смажити, готувати з ним омлет, додавати в смузі тощо.

За 11 років досвіду можу сказати, що прихильники є на кожен сорт. У супермаркетах продають тільки помаранчеві сорти, в ресторанах також готують страви саме з них. А все тому, що це найбільш солодкий вид батату.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua