Більшість представників малого та середнього сільгосппідприємництва України вважають, що агровиробництво негативно впливає на стан довкілля.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного влітку 2023 року Центром екологічних ініціатив «Екодія» з агенцією Sapienza, повідомляє Українська плодоовочева асоціація.
Серед основних причин було названо: застосування хімії, розорювання степів, осушення боліт, неналежне поводження з відходами, а також інтенсивний обробіток, внаслідок якого відбувається деградація ґрунтів.
Зазначається, що чимало фермерів, опитаних методом глибинних інтерв’ю, зазначили, що не зовсім розуміють, що таке екопрактики у агробізнесі. Більшість із них пов’язують екопрактики суто з органічним виробництвом, водночас зазначають, що не бачать економічного обґрунтування цього підходу для своєї діяльності.
«Однак деякі з учасників опитування вже в процесі спілкування виявили, що все-таки вони впроваджують деякі практики в своїх господарствах, які дозволяють зменшити або попереджають негативний вплив на довкілля. Можливо, вони не завжди так очевидно асоціюють це з якимись конкретними прикладами методів», — розповіла фахівець з екологізації сільського господарства Центру екологічних ініціатив «Екодія» Анна Даниляк.
Щонайменше частина респондентів інтуїтивно вже застосовує якісь із цих практик, однак наразі їм просто бракує ціліснішого розуміння щодо екологічного менеджменту в сільському господарстві.
Більшість учасників онлайн-анкетування зазначили, що екопрактики необхідно впроваджувати та дали доволі високу оцінку пріоритетності їх впровадження. Середній бал становив 7,7 із 10 можливих.
«Більшість респондентів, що надали високу оцінку в цьому питанні, зазначали, що вже використовують екологічні підходи у господарюванні. Найпріоритетнішими (10 балів) екопрактики назвали респонденти, що вирощують овочі, фрукти, ягоди», — зазначають в асоціації.