ФАО: Виробництво агропродукції зростатиме в найближчі 10 років

09 липня 2023, 08:42 1860

Обсяг світового виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства продовжить зростати в найближчі 10 років.

Про це йдеться в доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) «Сільськогосподарський прогноз ОЕСР-ФАО на 2023-2032 роки».

«Незважаючи на збільшену невизначеність через геополітичну напруженість, несприятливі кліматичні тенденції, хвороби тварин і рослин та підвищену волатильність цін на основні сільськогосподарські ресурси, очікується, що впродовж цього періоду світове виробництво продукції рослинництва, тваринництва та рибництва зростатиме в середньому на 1,1% на рік, що вдвічі менше, ніж у десятиліття, що закінчилося 2015 року», — зазначають аналітики.

Очікується, що споживання продуктів харчування зростатиме на 1,3% на рік до 2032 року, що вказує на зростаючу частку сільськогосподарських товарів, вироблених для харчування.

За прогнозами, у 2032 році 41% усіх зернових споживатимуть люди, 37% піде на корм тваринам, а решту використовуватимуть для виробництва біопалива та інших промислових цілей.

Очікується, що 79% зростання світового виробництва сільськогосподарських культур відбудеться за рахунок підвищення врожайності, 15% — за рахунок збільшення орних земель і 6% — за рахунок підвищення інтенсивності землеробства.

Протягом наступного десятиліття світове виробництво худоби та риби зростатиме на 1,3% на рік, що повільніше, ніж у недавньому минулому. Очікується, що майже половина приросту загального обсягу виробництва м'яса до 2032 року припадатиме на птицю.

Виробництво молока зростатиме на 1,5% на рік, причому більш ніж половина приросту припаде на Індію та Пакистан, які разом вироблятимуть майже третину світового обсягу молока у 2032 році. За прогнозами, виробництво молока в Європейському Союзі дещо знизиться через триваючий перехід на більш стійкі системи виробництва.

Темпи зростання світової торгівлі сільськогосподарськими товарами становитимуть 1,3% на рік, що вдвічі нижче за темпи зростання за останнє десятиліття, переважно через уповільнення зростання попиту з боку країн із середнім рівнем доходу.

Очікується, що протягом наступного десятиліття викиди парникових газів від сільськогосподарської діяльності збільшаться на 7,5%, що становить трохи менше половини прогнозованого зростання виробництва, що свідчить про значне зниження вуглецевоємності сільськогосподарського виробництва. За прогнозами, на сектор тваринництва припаде 86% збільшення викидів.