Ціни на соняшник нового урожаю в Україні зростатимуть

07 серпня 2024, 17:31 4923

Ціни попиту на соняшник нового врожаю поступово підвищуються на тлі новин про стан посівних площ та подальше зниження прогнозу виробництва олійної в Україні 2024 року.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Попередньо сформований рівень цін на соняшник урожаю-2024 становить близько 18,5-20 тис. грн/т СРТ. Водночас переробні підприємства неактивно називають можливі закупівельні ціни, зважаючи на нестабільність ситуації. Проте вони припускають, що найближчим часом ціни можуть підвищитись до 20-22 тис. грн/т СРТ або навіть до 23 тис. грн/т СРТ.

«Серед причин можливого підвищення варто виділити очікування нижчого врожаю порівняно з минулим роком, стриманий продаж олійної, а також високу конкуренцію на внутрішньому ринку за обсяги якісної сировини. Водночас такі чинники підтримки цін можуть не втратити своєї актуальності і в період масового збирання соняшнику, оскільки аграрії, з огляду на поточну ситуацію, планують чекати більш привабливих цін», — зазначають аналітики.

Так, до збиральної кампанії соняшнику поступово долучається все більша кількість областей. Поки що це переважно обмолот ранніх сортів, які здебільшого постраждали від спеки, однак пропозиція олійної нового врожаю майже відсутня — як фізичних обсягів, так і за форвардними угодами.

Зазначається, що в серпні прогноз «АПК-Інформ» щодо виробництва соняшнику 2024 року було знижено до 14,2 млн т, що на 3% нижче липневої оцінки та на 4% — показника 2023 року.