Український виробник паперу з опалого листя побудує власну фабрику

20 грудня 2022, 10:37 2490

Український екостартап Releaf Paper, який розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, став переможцем програми EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії.

Про це Forbes повідомили співзасновники компанії.

Загальна вартість будівництва власної фабрики — €3,5 млн. Із них €2,5 млн профінансується грантом Єврокомісії, ще €1 млн Releaf Paper планує залучити у вигляді позики в одному з французьких банків.

Грантова програма розрахована на два роки, її реалізація почнеться у квітні 2023 року.

Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше €8 млн. Їх мають схвалити окремо.

Для будівництва першої фабрики стартап розглядає Францію, Фінляндію та Україну. Ймовірні локації для ще двох виробництв — Німеччина та Польща.


Для довідки: Releaf Paper — заснований у 2020 році український екостартап, основний продукт — папір і паперові пакети, що виготовляються без використання деревини. Власного виробництва Releaf Paper не має. Спершу папір виготовляли на потужностях Житомирського картонного комбінату, наразі  на Луцькому картонному комбінаті. На промислові обсяги виробництва стартап ще не вийшов.