Мікропластик виявили у крові та м'ясі сільгосптварин у Нідерландах

13 липня 2022, 19:00 3103

Вчені з Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) у Нідерландах виявили частинки пластику в трьох чвертях протестованих м’ясних і молочних продуктів, а також у кожному зразку крові під час пілотного дослідження.

Мікропластик також був виявлений в кожному зразку гранульованого корму для тварин, що вказує на потенційно важливий шлях зараження. Харчові продукти були упаковані в пластик, що є ще одним можливим шляхом потрапляння, пише The Gardian

Вчені перевірили 12 зразків крові корів і 12 крові свиней і виявили в усіх мікропластик, зокрема поліетилен і полістирол. 25 зразків молока включали молоко з картонних коробок супермаркетів, молочних резервуарів на фермах і ручного доїння. 18 зі зразків, включаючи принаймні по одному кожного типу, містили мікропластик.

Сім із восьми зразків яловичини та п’ять із восьми свинини були заражені. 

Вплив на здоров’я людини чи сільськогосподарських тварин поки що невідомий, але дослідники стурбовані, оскільки мікропластик завдає шкоди клітинам в лабораторії, а також відомо, що частки забрудненого повітря потрапляють в організм і спричиняють мільйони ранніх смертей. Відомо, що мікропластик також шкодить деяким диким тваринам.

«Це має послужити поштовхом для подальшого вивчення повного масштабу впливу та будь-яких ризиків, які можуть бути з ним пов’язані», — вважають дослідники.