Польща оголосила в розшук власника T.B. Fruit. Барщовський відкидає звинувачення

26 травня 2023, 10:32 1484

Правоохоронці Польщі підозрюють власника української компанії T.B. Fruit Тараса Барщовського у створенні чи управлінні злочинною групою.

Місцева поліція розмістила на сайті інформацію про його розшук ще наприкінці березня, пише Forbes.

За словами прессекретаря прокуратури в Любліні Анджея Ежиньського, Барщовського звинувачують у створенні в Польщі організованого збройного злочинного угруповання, шахрайстві, яке завдало збитків майже 100 польським виробникам та постачальникам фруктів, а також передачі майна. Шкоду від діяльності Барщовського оцінюють у 15 млн злотих (близько $3,5 млн), але ця цифра не є остаточною.

Польські фермери, яким нібито заборгував Барщовський, обʼєднались і найняли юридичну фірму Lecha Obary. За даними цієї компанії, загальний борг польського заводу Барщовського перед фермерами становить близько 200 млн злотих (майже $48 млн), пишуть польські ЗМІ.

Також Барщовського звинувачують у тому, що його завод у Двікозах перестав сплачувати податки, й на кінець 2021 року податкова недорахувалась 7 млн злотих.

У коментарі Forbes Барщовський розповів свою версію. На його думку, він став жертвою руху проти українських сільгоспвиробників, звинувачення — наклеп, і у Польщі проти нього організовано дискредитувальну інформкампанію.

«Це боротьба проти українського сільгоспвиробника, — говорить він у коментарі Forbes. — Це польська передвиборна кампанія із захисту польського фермера перед українським аграрієм».

Він додає, що справу відкрили близько двох місяців тому, але його адвокатам лише вчора (24 травня) дали можливість ознайомитися з нею.