Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s — чи не найбільша в Україні. AgroPortal.ua вирішив дізнатися, де заклади «МакДональдз Україна» закуповують сировину, скільки використовують локальної продукції, та чи є продукти, які вітчизняні виробники не в змозі постачати.
Близько 50 постачальників, але хочуть більше
За роки роботи в Україні мережа ресторанів McDonald’s збільшила кількість закупівель продукції від українських виробників майже вдвічі, й станом на січень 2022 року 60% постачальників інгредієнтів для «МакДональдз Україна» — локальні. Це близько 50 підприємств.
У прес-службі компанії стверджують, що працюють над подальшою локалізацією постачальників продукції, адже це дає змогу здійснювати внесок у розвиток українських підприємств і економіки.
«Стати нашим постачальником непросто. Але це може зробити кожна українська компанія, яка готова працювати в межах законодавства та відповідати суворим вимогам до якості й безпечності продукції. Для цього потрібно пройти інспекційні аудити незалежної міжнародної аудиторської компанії», — повідомляють у прес-службі «МакДональдз Україна».
Відсутність якісної організації поставки провокує імпорт
На сьогоднішній день продукцію до українських ресторанів McDonald’s, яка використовується для приготування страв основного меню, постачають здебільшого великі українські підприємства — лідери у своїй галузі, які можуть гарантувати як найвищу якість продукції, так і безперебійне її постачання.
Зокрема:
- м’ясні біфштекси постачає «ОСІ Фуд Солюшнс» (м. Козятин, Вінницька область);
- булочки — Bimbo QSR (м. Дніпро);
- молочні суміші для морозива та шейків — ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» (м. Біла Церква);
- круасани та випічку — ТОВ «Шантіль» (смт Баришівка, Київська область),
- яйця — ТОВ «Овостар» (Київська область);
- кетчуп, мариновані огірки, майонез, соуси — АТ «Чумак» (Херсонська область);
- овочі — ТОВ «Грін Фекторі» (с. Макарів, Київська область);
- соки прямого віджиму (крім апельсинового) — T.B. Fruit «Galicia» (Прикарпаття).
Проте є продукція, яку українські ресторани мережі змушені імпортувати, але не через відсутність підприємств відповідної галузі, а через те, що вони не можуть якісно організувати поставки своєї продукції.
«На жаль, через відсутність в Україні підприємств, що можуть забезпечити необхідні потужності для безперебійного постачання необхідного обсягу продукції для «МакДональдз», ми вимушені постачати картоплю, сир та курку з Німеччини, Польщі та Франції. Також в Україні відсутні виробництва апельсинового соку, тому його постачають з Нідерландів», — повідомляють у прес-службі компанії.
Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua