Імпортна картопля, сир та курка: чому 40% продуктів український МакДональдз купує за кордоном?

15 лютого 2022, 06:46 4611

Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s — чи не найбільша в Україні. AgroPortal.ua вирішив дізнатися, де заклади «МакДональдз Україна» закуповують сировину, скільки використовують локальної продукції, та чи є продукти, які вітчизняні виробники не в змозі постачати.

Близько 50 постачальників, але хочуть більше

За роки роботи в Україні мережа ресторанів McDonald’s збільшила кількість закупівель продукції від українських виробників майже вдвічі, й станом на січень 2022 року 60% постачальників інгредієнтів для «МакДональдз Україна» — локальні. Це близько 50 підприємств.

У прес-службі компанії стверджують, що працюють над подальшою локалізацією постачальників продукції, адже це дає змогу здійснювати внесок у розвиток українських підприємств і економіки.

«Стати нашим постачальником непросто. Але це може зробити кожна українська компанія, яка готова працювати в межах законодавства та відповідати суворим вимогам до якості й безпечності продукції. Для цього потрібно пройти інспекційні аудити незалежної міжнародної аудиторської компанії», — повідомляють у прес-службі «МакДональдз Україна».

З моменту відкриття першого ресторану в Києві у 1997 році мережа розрослася до більше як сотні закладів майже в усіх обласних центрах. А ресторан біля Центрального залізничного вокзалу Києва посідає другий рядок у рейтингу найвідвідуваніших закладів McDonald’s в усьому світі

Відсутність якісної організації поставки провокує імпорт

На сьогоднішній день продукцію до українських ресторанів McDonald’s, яка використовується для приготування страв основного меню, постачають здебільшого великі українські підприємства — лідери у своїй галузі, які можуть гарантувати як найвищу якість продукції, так і безперебійне її постачання.

Зокрема: 

  • м’ясні біфштекси постачає «ОСІ Фуд Солюшнс» (м. Козятин, Вінницька область); 
  • булочки — Bimbo QSR (м. Дніпро); 
  • молочні суміші для морозива та шейків — ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» (м. Біла Церква); 
  • круасани та випічку — ТОВ «Шантіль» (смт Баришівка, Київська область), 
  • яйця — ТОВ «Овостар» (Київська область); 
  • кетчуп, мариновані огірки, майонез, соуси — АТ «Чумак» (Херсонська область); 
  • овочі — ТОВ «Грін Фекторі» (с. Макарів, Київська область); 
  • соки прямого віджиму (крім апельсинового) — T.B. Fruit «Galicia» (Прикарпаття). 

Проте є продукція, яку українські ресторани мережі змушені імпортувати, але не через відсутність підприємств відповідної галузі, а через те, що вони не можуть якісно організувати поставки своєї продукції.

«На жаль, через відсутність в Україні підприємств, що можуть забезпечити необхідні потужності для безперебійного постачання необхідного обсягу продукції для «МакДональдз», ми вимушені постачати картоплю, сир та курку з Німеччини, Польщі та Франції. Також в Україні відсутні виробництва апельсинового соку, тому його постачають з Нідерландів», — повідомляють у прес-службі компанії.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua