Майже зруйнована ферма на Харківщині відновлюється за рахунок сиру і морозива

11 липня 2023, 14:25 2322

СТОВ «Гусарівське» Ізюмського району Харківської області зайнялося сироварінням.

Паралельно з сиром на агропідприємстві виготовляють морозиво, пише «Слобідський край».

«Гусарівка пів року перебувала в зоні проведення активних бойових дій. Обстріли завдали значної шкоди нашому сільгосптовариству: воно опинилося на початковому рівні розвитку. Від довоєнних надоїв у кількості 12 тис. л щодня через винищення поголів’я ми прийшли до 500. Зруйновані також виробничі приміщення, частково непридатна для експлуатації сільгосптехніка. Сироварня — одне із запроваджень на шляху до нашого відновлення», — розповів директор СТОВ «Гусарівське» Юрій Вовченко.

Зазначається, що освоїти сироваріння допомогли колеги із ТОВ СК «Восток» із сусідньої Бугаївки, де вже давно цим займаються. 

У «Гусарівському» виробляють три види сирів — адигейський, бринзу і просто відтоплений сир. Продукцію розкуповують місцеві, жителі навколишніх сіл, а також харків’яни. Наприкінці весни СТОВ «Гусарівське» відкрило в обласному центрі свою крамницю. У центральному парку Харкова планують продавати морозиво.

Потужності дозволяють виготовляти сметану, однак поки що не вистачає молока. На сьогодні в господарстві близько 60 корів, що є помітним приростом до тих 5, які вціліли на час визволення.