Китай прискорює розвиток виробництва високобілкової кукурудзи, переходячи від лабораторних досліджень до практичного вирощування.
Мета проєкту — знизити залежність від імпортної сої, що є основним джерелом білка для кормової промисловості, пише «УкрАгроКонсалт».
У провінції Цзилінь фермери розпочали збирання врожаю сортів кукурудзи, які містять на 3–4% більше білка, ніж звичайні.
«Це наш перший рік вирощування такої кукурудзи. На вигляд вона звичайна, але вміст білка є значно вищим», — каже голова сільгоспкооперативу в повіті Лішу Ці Хунбо.
Проєкт курує президент Хуачжунського сільськогосподарського університету Янь Цзяньбін. Дослідження показують, що підвищення вмісту білка в кукурудзі на 1% дає додатково 2,8 млн т білка, що еквівалентно 7 млн т сої. За збільшення частки білка з 8% до 12% Китай міг би щороку скорочувати імпорт сої майже на 30 млн т — третину поточних обсягів.
З огляду на те, що імпорт сої 2024 року становив 105 млн т на суму $52,7 млрд, розвиток виробництва високобілкової кукурудзи стає стратегічним кроком, що зміцнює продовольчу безпеку, знижуючи вартість кормів і зменшуючи ризики на тлі нестабільності світової торгівлі.