Індія, яка є другим у світі виробником цукру та була нетто-експортером протягом останніх 6 років, має намір заборонити експорт цієї продукції та, можливо, почне імпортувати її поточного сезону, який розпочався в жовтні.
Про це пише Reuters із посиланням на інформацію гравців цукрового ринку Індії.
Зменшення виробництва викликане надзвичайно сухими умовами, спричиненими Ель-Ніньйо у західному штаті Махараштра та його сусідньому на півдні Карнатаці, на який разом зі штатом Уттар-Прадеш на півночі припадає понад 80% виробництва цукру в Індії.
Зазначається, що Індія у сезоні-2022/23 виробила 33,1 млн т цукру. За останні п’ять років вона експортувала в середньому 6,8 млн т цукру, займаючи близько 12% світового ринку.
Водночас Індійська асоціація цукрових заводів заявила, що виробництво цукру в сезоні-2023/24 може впасти до 31,7 млн т. Трейдери вважають, що показник не перевищить 30 млн т, а деякі експерти говорять про 29,05 млн т.
Згідно з прогнозами трейдерів, цього року споживання цукру в Індії досягне рекордних 29,2 млн т, а наступного — приблизно 30 млн т.
Водночас у сезоні-2024/25 виробництво цукру в Індії може знизитись до 25-26 млн т, оскільки в основних регіонах-виробниках тростини аграрії планують значне скорочення посівів через брак води.
Крім того, переробники скаржаться на зниження цукристості сировини, до чого призводить спека.