Стихійні лиха за останні 30 років призвели до втрат урожаю та продукції тваринництва на суму близько $3,8 трлн, що становить у середньому $123 млн на рік, або 5% річного валового внутрішнього продукту (ВВП) світового сільського господарства.
Про це йдеться в доповіді Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй (FAO).
«Сільське господарство не може функціонувати без природних ресурсів і повністю залежить від кліматичних умов, тому воно схильне до більшого ризику і більш вразливе до лих, ніж багато інших галузей. Повторювані лиха можуть звести нанівець досягнення в галузі продовольчої безпеки і знизити стійкість агропродовольчих систем», — підкреслив генеральний директор ФАО Цю Дун'юй.
У відносному вираженні найбільших втрат від стихійних лих, що визначаються як події, які серйозно порушують життя місцевого населення або суспільства загалом, за останні три десятиліття зазнали країни з низьким і нижчим за середній рівнем доходу, які втратили до 15% свого сукупного сільськогосподарського ВВП. Серйозно страждають від лих і малі острівні держави, що розвиваються, втрати яких еквівалентні майже 7% їхнього сільськогосподарського ВВП.
Якщо говорити про групи продуктів харчування, то втрати зернових за звітний період становили в середньому 69 млн т на рік, що еквівалентно загальному обсягу виробництва у Франції 2021 року, а втрати плодоовочевих і цукрових культур — 40 млн т на рік. Щодо фруктів та овочів, то їхні втрати еквівалентні загальному обсягу фруктів та овочів, вирощених у Японії та В'єтнамі 2021 року.
Втрати м'яса, молока та яєць становлять у середньому 16 млн т на рік, що дорівнює всьому обсягу виробництва м'яса, молока та яєць у Мексиці та Індії 2021 року.