Війна позбавила українських аграріїв $23 млрд доходів

22 червня 2022, 11:03 1551

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд.

Про це йдеться в аналізі «Огляд непрямих втрат від війни у сільському господарстві України», підготовленому KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається, після трьох місяців повномасштабної війни росії проти України збитки в агросекторі  України сягнули $4,3 млрд, що складає майже 15% капіталу країни. В той час як ці пошкодження відображають повне чи часткове знищення саме матеріальних активів, непрямі втрати враховують недоотриманий дохід від зменшення кількості вироблених товарів та додаткові кошти, які виробники змушені витрачати через війну. 

«Непрямі втрати через недоотриманий врожай сільськогосподарських культур оцінюються у $9,6 млрд. Найбільш значуще зниження у прогнозованому врожаї 2022 року відзначається для виробництва пшениці (очікується 33% спад у врожаї 2022 року в порівнянні до базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%), оскільки значна частина виробництва цих культур знаходиться безпосередньо у регіонах, що страждають від активних бойових дій та окупації. Бойові дії менше впливають на врожай кукурудзи порівняно з урожаєм інших культур, очікується зниження врожаю у розмірі 18%», — говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

Відповідно до розрахунків, у 2022 р. очікується на 22% менший врожай і інших сільськогосподарських культур (окрім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі $3,3 млрд.

Однак у той час як однорічні рослинні культури можна знову посіяти наступного року та отримати новий врожай — спад поголів'я у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років наперед. Відтак загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.

Втрати через менший врожай багаторічних культур склали $89 млн.  В середньому для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років. Відтак втрати врожаю багаторічних насаджень впродовж п’яти років складуть $222,4 млн.

Одним із наслідків російського вторгнення є зниження цін виробників на експортноорієнтовні товари. Через блокаду портів військово-морськими силами рф Україна зіткнулась з перенасиченістю внутрішнього ринку експортноорієнтованої продукції та майже чотирикратним здорожчанням експортної логістики. Це призвело до зменшення цін всередині країни на основні експортноорієнтовані культури більш як на 30%. Непрямі втрати виробників від зниження цін на експортноорієнтовні культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) складають $11,9 млрд.

З початком вторгнення рф українські сільгоспвиробники також стикнулися зі здорожчанням факторів виробництва, зокрема — добрив та палива. Вартість добрив збільшилися на 37% з початку російського вторгнення, а ціни на дизельне паливо зросли приблизно на 0,39 $/л. Загальні втрати через підвищення виробничих витрат оцінюються у $859 млн.