Закарпатські села почали здавати молоко через мобільний пункт прийому

22 вересня 2022, 08:00 3958

В Ясінянській ТГ, що на Закарпатті, стартував проєкт «Мобільний пункт прийому молока». В його межах жителі громади здають молоко до сироварні «Розенталь» (с. Кваси) для проведення аналізу якості та подальшої переробки.

Про це AgroPortal.ua повідомили в ГО «Кваси Наповнюйся».
Мирослава Тулайдан, проєкт-менеджер ГО «Кваси Наповнюйся»
20 вересня стартував перший рейс «Мобільного пункту прийому молока» у мешканців Ясінянської ТГ. Машина охоплює всі села громади — Кваси, Ясіня, Чорна Тиса та Лазещина. Молоко приймається в бідонах, які надаються учасникам проєкту. Якщо сировина виявиться з дефектами (розведена водою, зібрані вершки, кисла або з додаванням хімічних сполук), вона на сироварню надалі прийматись не буде.

Прийом відбуватиметься тричі на тиждень. Для людей, які здаватимуть молоко, гарантовано стабільний дохід — 15 грн/літр. 

Мирослава Тулайдан зазначає, що реалізація даного проєкту стала можливою за підтримки Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua, у якому село Кваси посіло 2 місце, отримавши 50 тис. грн від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Грантові кошти були витрачені на закупівлю аналізаторів молока. 


Для довідки: конкурс «Неймовірні села України 2022» цього року проводився під гаслом сталого розвитку. Головним партнером виступило Посольство Королівства Нідерландів в Україні, освітнім — ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку».

Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua