Головною проблемою для підприємств, що спеціалізуються на переробці соняшнику, стала нестача сировини.
Зокрема, через малу кількість виробників органічного соняшнику загострюється питання конкуренції серед фахових підприємств, що призводить до зменшення обсягів виготовлення продукції.
Так, представник компанії «VIF Україна», яка займається переробкою органічного соняшнику, Володимир Кошелев розповів AgroPortal.ua, що підприємство стикається з проблемою нестачі ресурсу та нестабільності ринку.
Останнє зумовлене війною, адже з 2022 року простежується різкий обвал ринку, що призвів до варіювання цінового сегмента та суттєвого ускладнення торговельних відносин.
«До війни виробництвом соняшникової олії займалася компанія Vanik Organic, але ми змушені були перевести діяльність на компанію «VIF Україна» (Австрія). У нас з’явилася можливість зручніше транспортувати продукцію, наприклад, відкрилися контейнерні перевезення. Також ми відвантажуємо частину продукції до Австрії, у материнську компанію», — зазначає Володимир Кошелев.
Він додає, що макуху компанія активно експортує до Німеччини та Нідерландів.
Володимир Кошелев прогнозує, що у новому сезоні обсяг переробленої продукції скоротиться порівняно з минулим.