В Україні відновлюється інтерес до чорного проса. До повномасштабного вторгнення у ФГ «Лан» (Полтавська область) вирощували чорне просо на 25 га, нині продовжують сіяти звичайне переважно як післяжнивну культуру на площі близько 20 га.
Про це розповів керівник ФГ «Лан» Микола Кривич.
За його словами, якщо сіяти просо як основну культуру, то воно дасть високу врожайність, найчастіше ж висівають після пшениці, ячменю.
«До війни був великий попит на чорне просо, після 2022 року в основному були запити на біле, червоне, жовте. Просо можна сіяти двічі на рік, вегетація складає до 70 днів. Воно витримує засуху, що є основною його перевагою», — зазначає фермер.
За його словами, просо — рентабельна культура, особливо якщо сіяти його після ячменю та пшениці.
«Норма висіву 35-40 кг/га за ціни 15-20 тис. грн/т, обробіток і жнива обійдуться до 5 тис. грн/га, також варто додати земельний податок. Закупівельна ціна зараз складає 8 тис. грн /т. Цього року прибуток майже дорівнюватиме витратам. Просо купують переважно переробники», — резюмує Микола Кривич.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua