В Україні бракує яблук на експорт

22 жовтня 2024, 12:44 290

Цього року для яблук прогнозується слабший експортний сезон. Яблук на експорт бракує, тому що дерева пережили значні стреси цього року — пізні заморозки, за якими йшли спека та зливи. До того ж брак людських ресурсів не дозволяє вчасно зібрати врожай.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій.

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Це вперше за всю історію. Навіть у важкі роки кожного разу я говорив, що наступний рік може стати рекордним, але цього року варто зважати на два фактори: технічне яблуко, яке дорожчає постійно, та недостатня кількість експортного яблука. Збіг цих факторів може призвести до скорочення експортних постачань. Точний прогноз дати неможливо, адже ми не знаємо, як буде розвиватися ціна на технічне яблуко.

До того ж станом на зараз майже не було експорту, лише поодинокі невеликі обсяги. За словами експерта, це створило певне очікування українського продукту на зовнішніх ринках, що спостерігалося на виставці у Мадриді, де всі запитували, чому немає українського яблука на тих чи інших ринках. 

Причина в тому, що Україна вже не в змозі сортувати і збирати одночасно, адже не вистачає людського ресурсу. Потрібно динамічно збирати урожай, щоб закласти його в холодильник, і вже потім сортувати. Тому, власне, і спостерігається певний дефіцит саме українського яблука. Проте загалом нестачі яблука на світових ринках немає, до того ж у цей період є багато інших доступних фруктів. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua