Українці стали купувати більше яблук

17 жовтня 2024, 08:40 204

Ціни на яблука деяких сортів на гуртовому ринку «Шувар» (м. Львів) цьогоріч навіть нижчі, ніж торік, що пояснюється кращою врожайністю та більш стабільним постачанням.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович.

«Урожайність цього року в багатьох регіонах України, особливо в центральних і західних, була вищою завдяки сприятливим погодним умовам на початку сезону», — зазначає Тетяна Попович.

Коментуючи питання попиту, експертка додає, що українці стали купувати більше яблук, що пов'язано з доступністю продукту і його ціною. Сорти, які традиційно полюбляють покупці, такі як Гала (середня ціна — 21 грн/кг, минулоріч — 14,5 грн/кг), Фуджі (середня ціна — 22,5 грн/кг, минулоріч — 18 грн/кг) та Голден Делішес (середня ціна — 23,5 грн/кг, минулоріч — 16,5 грн/кг), продовжують посідати провідні позиції на ринку. Також з'являються нові українські сорти, зокрема деякі регіони експериментують із впровадженням більш стійких до кліматичних змін сортів.

Дефіцитні позиції на ринку «Шувар» цього року менш помітні, проте якість яблук може варіюватися залежно від регіону та умов зберігання.

propData.content.image
Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар»

Органічні яблука стають більш популярними серед споживачів, і їхня доступність зростає, хоча вартість залишається вищою.

Ключові регіони постачання яблук на львівський гуртовий ринок у 2024 році залишаються традиційними — це Закарпаття, Вінницька, Хмельницька та Чернівецька області. 

«Однак деякі зміни спостерігаються в розширенні вирощування яблук на південних територіях, що раніше не були так активно залучені», — коментує вона.

За прогнозами експертки, підвищення цін на яблука очікується взимку, оскільки зростає вартість зберігання і логістики, особливо для сортів, що зберігаються довше. 

«Традиційно зростання цін можна очікувати ближче до грудня січня, коли починає зменшуватися пропозиція свіжих фруктів», — підсумувала Тетяна Попович.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua