Насіння білоцерківських овочів садять по всій Україні

29 травня 2022, 08:00 2291

Овочівниця з Білої Церкви Катерина Бойко на 9 сотках вирощує 200 сортів помідорів, 50 сортів перцю, а ще капусту, огірки, баклажани, гарбузи та, звичайно, квіти.

«Цієї весни оголошення про продаж розсади не подавала, покупців і так вистачає. Щоб задовольнити потреби всіх бажаючих, треба розширюватись і наймати людей, адже сама з таким обсягом роботи я точно не впораюсь», — розповіла AgroPortal.ua Катерина Бойко.

Усе своє життя жінка порається біля томатів, знаходить нові сорти, експериментує, вибирає кращі з кращих. 

propData.content.image
Катерина Бойко, овочівниця

«Збір насіння — таємничий процес, який нікому не довіряю. Адже таку кількість різних сортів треба маркувати й нічого не сплутати, правильно висушити, розфасувати та зберегти. Моє насіння роз’їжджається по всій Україні й навіть за її межі, красується різними кольорами на городах»

Городину свою вона не продає, адже помідори та перець, з яких вибралося насіння, вже непридатні для продажу, тож переробляє їх сама. Готує соки, аджику, лечо та іншу консервацію, яка «розлітається» практично на місці. Цього ж року багато пішло на тероборону та військовим на фронт.

«Є ціла когорта екзотів: дво-, трикольорових, смугастих, чорних, шоколадних, зеленоплідних, зазвичай солодких і загадково красивих. Серцеподібних помідорчиків у мене також багато, є всі можливі кольори. Салат і сік із них густий, солодкий, ще й можна закрутити різнокольорові соки, здивувати друзів», — пояснює овочівниця.

Серед перевірених і вже улюблених сортів вона радить спробувати Прованцано, Підсніжник, Загадка природи, Японський трюфель.

Катерина Бойко, овочівниця

«Зараз момент дуже відповідальний, все треба зробити вчасно, вберегти розсаду від хвороб та шкідників. Цієї весни дефіциту добрив та ЗЗР не відчула, все вдалося закупити вчасно, та й не такі в нас великі площі під овочами»

Катерина ділиться досвідом та дає кілька порад:

  • Помідори не можна садити на одному й тому ж місці та після картоплі. 
  • Після кожного дощу помідори треба обприскувати розчином соди, підсипати деревний попіл під них, коли з’являються перші плоди.
  • Удобрювати тільки перегноєм рано навесні перед оранкою. 
  • Обприскувати біопрепаратами від колорадського жука та фітофторозу. Використовувати хімічні препарати можна тільки до утворення малесеньких, як вишня, помідорчиків, а далі — небажано. 

Коли йдуть дощі, важливо вберегти помідори та і інші овочі від хвороб. Є два способи захисту від хвороб:

  1. Змішаний. Через 7-10 днів після висадки кропити двічі «Ридомілом» з інтервалом 2 тижні, якщо літо дощове, то ще «Квадрісом» двічі в такому ж режимі. Якщо сонячно і сухо, то досить і «Ридомілом». Надалі тільки біопрепаратами, причому, щоразу різними з інтервалом 10 днів.
  2. Біо. Кропити біопепаратами кожні 7-10 днів. Між кропінням від хвороб, варто кропити «Актофітом» від колорадського жука і чорної блошки. Під час цвітіння «Хелатин томат». Із біопрепаратів надаю перевагу «Фітоспорину», «Трихофіту», «Гуапсину», «Мікосану».

Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua