Концентрація виробництва квасолі у населення унеможливлює формування оптових партій

18 серпня 2024, 09:22 34141

Концентрація виробництва квасолі у господарствах населення часто унеможливлює формування однорідних за сортом і якістю партій продукції, яких потребують спеціалізовані оптові компанії для подальшої доробки та експорту.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів д.е.н., провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.

У ННЦ «Інститут аграрної економіки» додають, що до повномасштабного вторгнення рф виробництво квасолі в Україні поступово зростало й оцінювалось фахівцями ринку приблизно у 80 тис. т на рік. Однак зараз воно дещо знизилось і за підсумками 2023 року склало 71 тис. т, з яких понад 54 тис. т виробили господарства населення.

«Самі плоди цієї культури є вразливими до механічних пошкоджень, тому вимагають застосування особливих машинних технологій для досягнення належного товарного вигляду. Переважна більшість виробників квасолі відчуває гострий брак інформації щодо актуального стану ринку, а стандарти якості часто встановлюються лише країнами-покупцями, тому буває складно вчасно і правильно зорієнтуватись», — констатує експерт.