Капуста є оптимальним вибором для початківців у овочівництві

17 червня 2023, 11:15 2104

Майже всі овочівники заходу та центру країни намагаються збільшити виробничі площі вирощуваних культур. Нових великих виробників майже не з'явилося, проте частина фермерів із деокупованих та прифронтових територій відновили чи релокували своє виробництво.

Про це AgroPortal.ua розповів начальник відділу продажів насіннєвої компанії «Рійк Цваан Україна» Станіслав Овчарик.

Втім, на його думку, це не компенсує наявних втрат у овочевому сегменті. По-перше, збільшення площ не є суттєвим, по-друге, прагнуть вирощувати нетрадиційні культури для регіону. Так, минулоріч від Волині до Закарпаття почали вирощувати кавун, багато господарств переключилися на цибулю, оскільки ціни були значно вищими. 

Експерт додає, що морква та цибуля можуть забезпечити найвищі прибутки, але технологічно ці овочі дуже складні, адже сівалки, комбайни для збирання фінансово недоступні для невеликих та середніх фермерських господарств. 

«Тож середня та пізня капуста є оптимальним вибором для тих, хто хоче спробувати себе у овочівництві. Вона більш доступна для різних типів виробництв. Можливо, ціни на капусту і буряк порівняно з морквою і цибулею будуть нижчими, але достатніми для високої рентабельності», — вважає Станіслав Овчарик.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua