Game over: фермери йдуть з агробізнесу через зростання витрат

10 лютого 2022, 08:00 606

На аграрний ринок цього сезону чекають низький урожай, велика собівартість виробництва та чергова хвиля виходу з аграрного бізнесу. Адже не всі готові до нових вимог ринку: оподаткування, вирішення проблеми зменшення родючості та декарбонізації.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник фермерського господарства «Золота рибка» (м. Первомайськ, Миколаївська область) Микола Гадицький.

Розповідаючи про поточний сезон, фермер зазначив, що господарство усі необхідні добрива та ЗЗР закупили ще до Нового року. Волатильність ціни дозволила зекономити. Так, на загальному обсязі лише одного гербіциду підприємство заощадило близько 300 тис. грн.

«Стартові добрива для технології strip-till були закуплені. А на підгодівлю по мерзлоталому ґрунту — ні. Ми провели аналіз і вирішили просто не проводити це підживлення. Не тому, що ми не можемо це собі дозволити, а тому, що це економічно недоцільно», — розповідає Микола Гадицький.

Фермер переконаний, що сьогодні проблема не стільки у нестачі препаратів, як у відсутності комплексного підходу до бізнесу.

Микола Гадицький впевнений, що дефіцитних позицій цього сезону виявиться чимало, і наслідки будуть невтішними. Навіть якщо рік буде дощовим, фермер нагадує, що 32 млн га в Україні схильні до ерозії. 

«Це означає, що випаровування і величезні тріщини на полях спостерігатимуться вже на початку червня на соняшнику, кукурудзі та навіть зернових, залежно від густоти посіву. Фермери недодадуть діючої речовини, завдяки чому завжди «витягували» показники», — зазначає Микола Гадицький.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua