Джерело фото: Галина Зварич
ФГ Nuts’N’Garden на Київщині уклало угоди на постачання органічної спаржі до супермаркетів та преміальних магазинів. Утім, несприятливі погодні умови завадили виконати домовленості — спаржа майже не росте.
Про це під час Львівського ярмарку смаку розповіла для AgroPortal.ua засновниця господарства Ніна Смирнова.
«Ми доклали чимало зусиль, аби налагодити співпрацю з торговельними мережами. Договір є, а продукції — немає. Вночі температура тримається на рівні +1…+3°C, а спаржі потрібне тепло. Зазвичай ми збирали 100–150 кг щодня, нині — лише 9–15 кг», — коментує цьогорічну ситуацію вона.
Ніна Смирнова, фермерка
Фермерка зазначає, що сезон спаржі цього року стартував із двотижневим запізненням. Після короткого періоду потепління знову вдарили приморозки.
«Після кожного похолодання ми зрізаємо пагони й відправляємо у холодильник. Через день перевіряємо, чи немає пошкоджень. Наразі важко прогнозувати, скільки триватиме сезон. Це вже четвертий тиждень, а ми ще не вийшли навіть на 50% очікуваних обсягів», — додає вона.
Під спаржею у Ніни Смирнової один гектар. Цьогоріч господарство за підтримки органічної ініціативи закупило лінію для миття та обрізання спаржі. Це дозволило оптимізувати переробку та покращити якість товарної продукції.
Торік спаржу господарство продавало по 400 грн/кг. Цьогоріч ціна зросла на 10% — фермерка пояснює це збільшенням витрат на вирощування.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua