Заморозки зменшили врожайність і скоротять сезон спаржі

09 травня 2025, 05:54 612

Аспарагус, або спаржа — невибаглива та холодостійка культура, але цьогорічна весна з перепадами температур все ж таки вплинула на якість рослини.

«Найбільший ворог спаржі — це приморозок. Зазвичай навесні під час заморозків спаржа ще не дуже розвинута, на поверхню пробивається лише невеликий відсоток ростків, тож шкода завдається мінімальна. Але цього року через аномально теплий березень рослина почала проростати не розмірено, як зазвичай, а відразу спостерігався масовий ріст пагонів. Це призвело до того, що ростки, які ще не досягли товарного вигляду, загинули. Така ситуація може вплинути на врожайність», — розповіла AgroPortal.ua фермерка з Сумщини Юлія Покась.

Про особливості, переваги та проблеми вирощування спаржі вона дізнавалась не з літератури, а на власному досвіді. Бувши студенткою Сумського національного університету, Юлія Покась мала декілька закордонних практик у Німеччині та Швейцарії.

propData.content.image
Юлія Покась, фермерка

Найтриваліша з них була у Швейцарії — спочатку 4 місяці, а потім ще 14. Ці програми передбачали проживання у сім'ях фермерів і роботу в їхніх господарствах. Обидві родини, де я проходила практику, займаються органічним тваринництвом і рослинництвом. Там вирощують широкий спектр різних культур — овочевих, ягідних, серед яких є і спаржа. Тож під час практики я мала можливість побачити весь процес — від збору до фасування та реалізації продукції.

За словами Юлії Покась, в Європі надзвичайно цінується саме органічна продукція, яка продається як у супермаркетах, так і в маленьких фермерських магазинах. Обидва господарства, де перебувала на практиці дівчина, реалізували свою продукцію у власних магазинчиках і на місцевих ринках.

Маючи за плечима диплом за фахом агронома із захисту рослин та закордонну практику, Юлія Покась не мала грандіозних планів щодо розвитку власного фермерського господарства. Органіка була їй цікава, тож просто продовжувала вивчати цей напрям. 

«Усе почалося з маленької ділянки спаржі та думки: «Нехай буде для себе». Перший рік вона дала невеликий урожай, але вже на наступний стало зрозуміло, що з кількістю ми «погарячкували». Тож я вирішила почати вести сторінку в Instagram і пропонувати там свіжу продукцію. Потім площа спаржі почала збільшуватись, додались інші культури, і все переросло вже в маленьку ферму», — пригадує підприємиця.

Спочатку спаржею була засаджена одна сотка, зараз площу вже збільшили до десяти. Наразі вдається справлятись власними силами, але надалі, за збільшення площі, без сезонних працівників буде важко обійтися.

Вибір посадкового матеріалу: для вирощування підходять чоловічі кущі 

Посадковий матеріал — надважливий складник, адже саме від нього залежатиме врожай протягом подальших десяти та більше років.

За словами Юлії Покась, із посадковим матеріалом навесні 2020 року було проблематично, адже, щоб правильно його підібрати, потрібно знати кілька особливостей цієї культури.

  1. Спаржа — це дводомна рослина, тобто має чоловічі та жіночі кущі. Для промислового вирощування найкраще підходять саме чоловічі, оскільки формують більше товарних списів.
  2. Існують сорти та гібриди. У сортової спаржі чоловічих та жіночих кущів приблизно порівну. Тоді як у гібридів відсоток чоловічих особин складає 96-99%. Відповідно, урожайність у гібрида вище.

В Україні є невеликі господарства, які займаються вирощуванням сортів із подальшим вибракуванням жіночих рослин. 

Для своєї першої ділянки фермери обрали гібрид. 

Посадковий матеріал (однорічні розетки) замовляли в українського імпортера, що завозить їх із Нідерландів, а коли вирішили збільшити площу, придбали насіння F2 Каліфорнія рання. Рано навесні в пресовані земляні кубики посіяли спаржу, а вже наприкінці травня висадили на постійне місце вирощування.

Спаржа — не просто смачний овоч, а ще й дуже корисний

«Спаржа містить багато антиоксидантів, які знижують ризики виникнення раку. А також рослинні сполуки індол та лютеїн, які покращують зір і зміцнюють зуби та кістки. Селен у зеленому овочі зміцнює імунну систему та нормалізує роботу щитоподібної залози. Також слід зазначити, що серед усіх видів спаржі (ще є біла та фіолетова) зелена більш насичена фолієвою кислотою. Ця речовина запобігає розвитку патології плода у вагітних, знижує імовірність викидню, а також нормалізує роботу печінки та піднімає настрій», — розповідає Юлія Покась.

На даний момент фермерка реалізує спаржу через свою сторінку в Instagram, при цьому сортує її на два класи. Перший клас — сортована за товщиною та щільністю голівки — 300 грн/кг. Другий клас — така ж смачна, тільки з більшою варіацією товщини (може бути товста та тонка) й менш щільною голівкою — 270 грн/кг. Вага одного такого пучка становить 500 г.

За цьогорічний сезон планують зібрати близько 500 кг спаржі. На врожай, звісно ж, вплинуть приморозки та спаржевий жук, який є основним шкідником рослини. Від шкідників і хвороб застосовують препарати на основі хижих грибів і бактерій. Зрізати спаржу планують до середини червня, хоча термін може змінитись через погодні умови. 

За спостереженнями Юлії Покась, у перші роки попит на спаржу був незначним. Але з кожним сезоном поціновувачів цього раннього смаколика стає дедалі більше.

«Думаю, не буде перебільшенням сказати, що багато українців із нетерпінням чекають початку сезону спаржі. У супермаркетах вона, звичайно ж, з’являється раніше, оскільки завозиться з теплих країв, але через довгу логістику свіжість втрачається. Інша справа — органічна фермерська спаржа прямо з поля», — підсумувала вона.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua