Експерт: В Україні та ЄС зростає попит на амарантову макуху та шрот

15 січня 2020, 09:48 3473

Амарант стає все цікавішою культурою для українських фермерів. Одна з його особливостей — можливість глибокої переробки як насіння, так і вегетативної маси.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

За його словами, в Україні налічується близько 40 підприємців, які виготовляють олію, борошно, крупи, пластівці, панірувальні сухарі, хлібобулочні, кондитерські та макаронні вироби, швидкі сніданки, хлібці, фармацевтичні препарати та косметичні засоби, йогурти, горілчані вироби, медовий амарант, прикормки для риб, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, попамарант, екстракти, фіточай, трав'яні гранули.

«Наразі локомотивом попиту є амарантова макуха та шрот для потреб кормовиробництва. Вся ця продукція споживається в Україні, хоча в Європейському союзі її готові купувати у великих обсягах», — зазначив він.

Експерт говорить, що ця ситуація цілком закономірна, бо, окрім поживної цінності, амарант має протипаразитарні та антибактеріальні властивості, завдяки високому вмісту лізину сприяє кращому засвоєнню інших компонентів корму.

«Сподіваємося, що найближчим часом борошно та крупа також будуть користуватися попитом в ЄС так само, як товарне насіння, макуха та шрот», — каже він.

Експерт зазначив, що близько 30% українського амаранту вирощують на сертифікованих органічних землях.

«Окрім Євросоюзу, нам цікаві й азійські ринки: китайський та японський. Там культура споживання спрямована на використання вегетативної маси — листочків, стебел. У цих країнах смажать, парять, варять, вживають амарант у сирому вигляді. Там його знають і цінують», — говорить він.

Дуда каже, що нині ростуть тренди споживання рослинних протеїнів, безглютенової продукції, органіки. Тому зростання в Україні обсягів вирощування амаранту, переробки і реалізації можна сміливо прогнозувати на найближчі 7-10 років. Відповідно минулоріч збільшилася кількість підприємств, які сіяли культуру.

«На відміну від попередніх років, займатися нею почали не лише дрібні господарства, а й виробники із земельним банком понад 20 тис. га. Люди пробували, наскільки вони спроможні вирощувати амарант, а ще підбирали технології. Сіяли переважно на 5-10 га», — розповів Дуда.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua