В Україні випробовується новий сорт чіа: виробник розповів про особливості вирощування культури

17 квітня 2025, 05:55 1303

Тенденція поширення суперфудів набирає більших обертів на українському ринку. Актуальність цієї ніші зумовлюється попитом на органічне та здорове харчування серед споживачів. Зокрема, корисні властивості культур цієї групи позиціонують продукцію не лише як харчову, а й як оздоровчу.

Деталями вирощування та збуту чіа з AgroPortal.ua поділився власник ФГ Amarant Bio Юрій Миргород.

«Наша родина відкрила для себе насіння чіа більше 10 років тому, й сьогодні ми продовжуємо його вживати. Самостійно вирощувати цей суперфуд почали у 2020 році», — розповідає Юрій Миргород.

Зараз споживачі все частіше надають перевагу здоровому харчуванню, тому вживання чіа набуває дедалі більшої популярності. Його головною перевагою є високий вміст амінокислот Омега-3. До прикладу, одна столова ложка насіння забезпечує 110% добової норми. Крім того, насіння також містить значну кількість білків, вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Тому в нові види суперфудів виробники дедалі частіше додають насіння чіа. 

За даними Volza.com, останні 10 років спостерігається стійка тенденція щорічного збільшення на 5-10% імпорту насіння чіа країнами Європи з країн його традиційного вирощування. Наприклад, у період із березня 2023 року по лютий 2024-го до України було імпортовано 58 партій насіння чіа. 

Традиційно чіа вирощують у Латинській Америці (Мексика, Аргентина, Болівія, Парагвай), збираючи урожай 500-1500 кг/га. Ці країни є історичною батьківщиною культури і мають клімат, що відповідає її потребам. 

propData.content.image
Юрій Миргород, власник ФГ Amarant Bio

Кліматичні умови України та інших країн не зовсім відповідають традиційним потребам чіа, тож культура не розквітала. Спроби вирощувати чіа у своєму господарстві за роки призвели до районування однієї рослини — вона зацвіла і дала потомство. Вже 3 роки маємо з неї потомство, що за своїми характеристиками повністю ідентичне традиційно відомому насінню й під час вирощування показує високу стабільність.

Він додає, що, завдяки зусиллям голови ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександра Дуди, насіння ФГ Amarant Bio зараз перебуває на випробуванні Харківської селекційної станції для подальшої реєстрації нового сорту, який зможе використовуватися для промислового вирощування в Україні. Також корисні властивості насіння будуть досліджені науково-дослідним інститутом для порівняння з властивостями традиційного насіння чіа. 

Оскільки це відкриває нові перспективи в промисловому вирощуванні чіа в Україні, Amarant Bio спільно з асоціацією шукає партнерів, щоб здійснити пілотні посіви культури в 2025 році задля отримання досвіду її вирощування в різних регіонах і визначення урожайності на різних ґрунтах. 

«На цьому етапі ми рекомендуємо застосувати ручне прополювання посіву, щоб звести до мінімуму вплив бур’янів. Традиційно гербіциди не використовуються на посівах чіа. Культура суттєво від них потерпає. Можливо, позитивним буде досвід поперечного боронування, що застосовують підприємства під час вирощування органічних рослин», — розповідає Юрій Миргород.

Amarant Bio надасть посівний матеріал і необхідні рекомендації з його вирощування. А центр очищення зерна в місті Дніпро допоможе за необхідності довести урожай до товарної чистоти й викупить зерно чіа. Для прийняття рішення про партнерство, за словами Юрія Миргорода, слід орієнтуватися на певні рекомендації з вирощування чіа.

  • Культура добре реагує на родючі ґрунти чорноземні та легкі, добре дреновані (піщано-супіщані, суглинкові). Оптимальний pH ґрунту — 6.0-7.5.
  • Сіяти чіа потрібно після останніх весняних заморозків, коли температура ґрунту сягає 15°C. Глибина загортання насіння 1-2 см, міжряддя — 50-70 см. Норма висіву — 2-4 кг/га. Насіння не вимагає спеціальної передпосівної підготовки.
  • Прополювання важливе в перші 4-6 тижнів, поки рослина не сформує густий покрив. Культура посухостійка, однак відгукнеться максимальною врожайністю на полив у критичні фази росту (сходи, бутонізація, налив насіння).
  • Чіа стійке до більшості шкідників і хвороб. За роки вирощування у Amarant Bio не помічали на ньому шкідників — фітонциди цієї рослини, що нагадують запах меліси, відлякують їх.
  • Для підживлення азотні добрива краще вносити частково: половину — перед посівом, решту — на початку активного росту. Для посіву потрібно 30-40 кг азоту, 40-60 кг фосфору та 40-50 кг калію на один гектар. 
propData.content.image
Юрій Миргород, власник ФГ Amarant Bio

Ми сіємо чіа у травні, а урожай збираємо у жовтні. Основними ознаками готовності до збирання є сухість і твердість насіння — під час струшування воно шарудить у насіннєвих коробочках. Листя ж опадає та жовтіє. За механізованого способу збирання оптимальним є застосування комбайна з регульованими обертами молотильного барабана, за ручного збирання — зрізання рослин, підсушування та вимолочування. Вологість насіння під час збирання зазвичай складає 12%, а для зберігання потрібно 8-10%. Вирощування чіа у сівозміні після бобових або зернових обіцяє кращий урожай.

З більшим обсягом агротехнологічних рекомендацій з вирощування чіа та режимами налаштування комбайнів під час його збирання з досвіду країн Латинської Америки можна ознайомитися на сайті Amarant Bio.

У господарстві зосереджуються на реалізації саме насіння чіа. Переробляти на інші продукти харчування наразі не збираються, не вбачаючи у цьому потреби, адже найбільшу користь чіа має у вигляді насіння. Похідна продукція задовольнятиме смакове різноманіття, однак оздоровчі властивості знижуватимуться. 

Наразі основною потребою ФГ Amarant Bio залишається пошук фермерів, аграрних компаній та установ для поширення цієї культури в інших регіонах. Власники зазначають, що така співпраця дозволить залучити більшу кількість аграріїв і підвищити прибуток для кожного партнера. 

Голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда розповідає, що чіа, як і амарант, — багатопланова культура. Тож у перспективі — реалізація чаю з листя амаранту та чіа через виробників чайної продукції. Зокрема, асоціація хоче запропонувати співпрацю новому бренду Graff. 

propData.content.image
Олександр Дуда, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції»

Здебільшого ми збираємо «екзотичні» культури звичайними та поширеними комбайнами. Для новачків питання відсутності інтенсивної технології може стати серйозним викликом, також слід звернути увагу на опади та бурʼяни. До прикладу, я планую задіяти цьогоріч саме ручне прополювання, а далі виходитимемо з глобального аналізу.

Ціновий сегмент за механізованого догляду складатиме 15 тис./га, за ручного прополювання — 30-35 тис./га собівартості. Наразі Олександр Дуда планує досліджувати культуру за підтримки Державного біотехнічного університету м. Харкова та НУБіП. 

На основі досвіду Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції разом з іншими українськими фахівцями працюватиме над узагальненням знань і експериментами з культурою, задіявши аграріїв у різних регіонах. Буде досліджено густоту та терміни посіву, листове підживлення. За словами Олександра Дуди, чіа, амарант і кіноа входять до топ-3 європейських і світових лідерів у категорії псевдозлаків, тому поширення на українському ринку щодня актуалізується та набирає обертів. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua