Щоб надати собі бадьорості, не набрати зайву вагу та уникнути осінньої депресії, дотримуйтеся таких правил:
1. Думка про те, що з настанням осені потрібно підвищувати калорійність свого харчування, не відповідає дійсності. Спробуйте більше рухатися, а не важче харчуватися.
2. Візьміть за основу свого раціону овочі та фрукти, бажано жовтого і помаранчевого кольорів. Це гарбуз, морква, хурма, лимон, цитрусові. Зверніть увагу на капусту — тушковану або квашену. Не забувайте про кисломолочні — сир, сметану та кефір.
3. Залиште корисну кашу на сніданок або обід — вона дасть необхідні вуглеводи для бадьорості. Віддайте перевагу гречці, рису та вівсянці.
4. Основа хорошого засвоєння їжі — дробове харчування. Розділіть свою їжу на 6 прийомів і не наїдайтеся на ніч.
5. Через брак сонячного світла восени різко знижується рівень серотоніну в нашому організмі. Не наїдайтеся шоколадом, щоб поповнити гормон щастя, краще побільше бувайте на повітрі в денний час.
Які продукти будуть корисними восени?
1. Гарбуз — цар сезону. З гарбуза можна приготувати «3 страви плюс компот» — і супи, і каші, і десерти, і сік. Гарбуз багатий на каротин і добре засвоюється ШКТ.
2. Болгарський перець до пари гарбузові — окраса столу. Його можна запікати, смажити, фарширувати і консервувати. У болгарському перці дуже багато вітаміну С і А — боротьба проти сезонних застуд та допомога для виснаженого волосся і нігтів.
3. Кавун сповнений фруктозою та глюкозою — рай для ласунів, що худнуть. У кавуні представлені вітаміни групи В, С, фолієва кислота, клітковина, він допомагає «промити» організм, але обережно — він дає велике навантаження на нирки!
4. Кабачок, хоч і не новинка осені, все ж продовжить звичний смак літа і підтримає вас вітамінами. Низькокалорійний, він незамінний буквально в усьому: і в супі, і в гарнірах, і у випічці.
5. Яблука — порятунок для тих, хто звик перекушувати. Вони і насичують, і солодкі на смак, і відволікають від нав'язливих думок про їжу. До того ж, відмінне джерело клітковини, що допоможе вам налагодити роботу шлунка та кишечника.
6. Шпинат багатий на вітаміни А, В2, В6, Н (біотин), С, К, фолієву кислоту, кальцій, калій і магній — цілий мультивітамін! Він містить у своєму складі багато білка, позитивно впливає на обмін речовин, регулює роботу ШКТ і знижує стомлюваність.
7. Інжир — джерело калію, лідер за його вмістом. Інжир можна їсти і на десерт, і подавати до деяких основних страв. Також інжир містить каротин, білок і залізо для здоров'я вашого організму.
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua