Висота
Їжа в літаку здається позбавленою смаку, саме тому на висоті подають лише обмежену кількість продуктів, здатних більш-менш засвоїтися нашим організмом. Наші смакові відчуття в умовах зниженого тиску в небі притупляються. Плюс, в літаках дуже сухе повітря — від цього знижується нюх. Щоб з апетитом поїсти в літаку, краще віддати перевагу гострому і кислому смакам. Солодке і солоне, швидше за все, здадуться занадто прісними.
Звук
Не останню роль в сприйнятті смаку їжі грає слух. Серія експериментів вчених Массіміліано Зампіні та Чарльза Спенса показала, що їжа в галасливій обстановці сприймається менш солоною і менш солодкою. А під гучні звуки їжа здається більш хрусткою. Ще з'ясувалося, що високочастотні звуки підсилюють солодкий смак їжі, а низькочастотні, басові — гіркий. А якщо під час трапези голосно чавкати, то будь-яка їжа відчувається більш смачною.
Мережа кав'ярень Starbucks використала ці висновки і замовила особливу музичну підбірку для своїх клієнтів, що включає композиції Пуччіні та Емі Вайнхаус.
Подача
Безумовно, посуд і його колір грають важливу роль в сприйнятті їжі — він може посилити і придушити апетит. Всесвітньо відомий іспанський шеф Ферран Адріа встановив, що один і той же десерт, поданий на білому та чорному посуді, сприймається по-різному: в першому випадку він здається солодшим. Також різниця відчувається і при подачі на посуді різної форми: десерт на традиційних круглих тарілках солодше, ніж на квадратних.
Психологи з'ясували, що сумбур і безлад на тарілці негативно позначаються на сприйнятті смаку м'яса, птиці та риби. А ось овочі та фрукти навпаки в такому хаосі здаються смачнішими. Використання ножа під час їжі підсилює солоність страв.
Запахи
Від нюху залежить 80% смакових відчуттів. Відомо, якою несмачною їжа здається під час сильного нежитю. Дослідники компанії Marmite to Magnum провели експеримент і виявили, що смак їжі стає в мозку більш солоним, якщо йому супроводжує запах іншої солоної їжі. Так сир здається більш солоним з запахом консервованих сардин.
Антураж
Дослідники в галузі нейрогастрономії встановили, що людські органи чуття завжди пов'язують навколишнє оточення і смак їжі.
Звичайне вино, випите на вершині Ейфелевої вежі, може здатися напоєм Богів, а дешевий віскі в шотландському шато з палаючим каміном і скрипучою підлогою буде сприйнятий як вишуканий напій. У ресторані грузинської кухні шашлик здасться більш смачним і соковитим, а страва з морепродуктів буде високо оцінена під звуки морського прибою.
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua