Секрети Бессарабії. Як виростити диню, щоб смакувати нею взимку

13 вересня 2025, 05:48 277

Літо — не літо, якщо у ньому немає кавуна та дині. Ці дві культури — як комбо, на яке українці чекають з року в рік.

Найкращі умови для вирощування баштанних сформовані на півдні України — сонце, тепло та легкі ґрунти. Саме тому органічне господарство «Дунайський Аграрій» почало вирощувати дині з 2019 року.

Які факти є правдивими про цю культури, а які — вигадка, розповідає для AgroPortal.ua директор ТОВ «Дунайський Аграрій» Дмитро Шаров.

Ні, це міф, оскільки хоча диня й справді на 90–92% складається з води, вона містить вітаміни (A, C, групи B), клітковину, антиоксиданти, калій і магній. Дуже корисна.

Так, це правда, тому що надлишок вологи у період дозрівання знижує концентрацію цукрів у плоді. Обмеження поливу перед збором урожаю допомагає дині накопичити більше сухих речовин і цукрів, роблячи її ароматнішою та солодшою. 

Так, це правда, адже існують спеціальні лежкі сорти (наприклад, деякі зимові дині типу Піель де Сапо чи Амарілло), які мають щільну шкірку й повільно втрачають вологу. Вони можуть зберігатися 2–4 місяці в прохолодних умовах і залишаються придатними для продажу навіть узимку.

Ні, це міф, оскільки колір шкірки залежить від сорту. Є дині, які у стиглому стані залишаються зеленими, і є жовті, які ще не достигли. Краще орієнтуватися на аромат, характерний малюнок шкірки, еластичність плодоніжки.

Так, це правда, тому що в органічному землеробстві заборонені синтетичні добрива та пестициди. Крім того, органічні технології базуються на здоровій структурі ґрунту й сівозміні, що знижує ризик накопичення токсичних елементів у плодах.

Так, це правда, оскільки диня належить до гарбузових культур, які схильні до ґрунтових хвороб (фузаріоз, антракноз) і накопичення шкідників (дротяники, совки). Дотримання довгої сівозміни — 5–6 років — знижує ризик зараження, допомагає отримати стабільний урожай і підвищує якість плодів.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua