Корисність цієї культури у 2012 році відкрив для себе і Юрій Миргород, голова ФГ «Амарант Біо», що на Черкащині, який спочатку купував амарантові продукти через Інтернет для своєї сім’ї. «Я купував олію з амаранту, борошно, насіння, але часто був незадоволений їхньою якістю. Маючи землю, ми з дружиною вирішили самостійно спробувати виростити амарант, в якості якого будемо абсолютно впевнені», — розповідає для AgroPortal.ua Юрій.
Перший урожай господарі отримали в 2014 році, з того часу постійно вдосконалюють і розширюють лінійку амарантових продуктів.
На 60 сотках землі ФГ «Амарант Біо» вирощує три сорти амаранту: Харківський-1, Лєра та Ультра. Всі сорти — українська селекція.
«Ми вирощуємо амарант без застосування хімії. Наша земля удобрена перегноєм, окрім того чорноземна, тому всі сорти дають гарний урожай, — додає Юрій. — Найбільш урожайним є Харківський-1 — 2,7 т/га, при тому що його паспортні характеристики — 2-5 тонн. Але 5 тонн — це теоретично можливий максимум, який буде лише на хорошій землі й додатковому поливі».
В Україні є два центри, які приймають амарант на доочищення та сушіння за ціною 25 тис./т. Але «Амарант Біо» цього не потребує, адже свій продукт вони перероблюють самостійно.
«В своїй кліматичній зоні ми стараємося посіяти амарант в останніх числах квітня, а якщо погода не дозволяє, то до середини травня. У вересні збираємо урожай сортів Харківський-1 і Лєра. Щодо сорту Ультра, то його сіють після збирання урожаю злакових: пшеницю скосили і після цього відразу посіяли. До жовтня культура встигає дати урожай», — говорить Миргород.
Для збору урожаю господарство використовує засоби малої механізації, виконуючи при цьому багато ручних операцій, але це дає можливість збирати амарант по мірі його достигання.
Сьогодні в ФГ «Амарант Біо» можна придбати кашу, борошно, олію та чай із амаранту. «З усіх амарантових продуктів чай несе мінімальну концентрацію лікувальних речовин, але серед споживачів є дуже популярним. Ми його заготовлюємо, коли культура знаходиться на етапі молочної стиглості, тобто коли в ній ще немає колючок, — коментує фермер. — Чай виготовляємо з 3-х сортів амаранту, два з них дають зелений чай, а сорт Лєра дає чай рожевого кольору, тому що він містить природний барвник, який є сильним антиоксидантом».
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua