Американские повара постепенно отказываются от неэкологичных фруктов. Один из них — авокадо, которое имеет огромный углеродный след. А чтобы его вырастить, требуется 320 л воды.

*Текст подається мовою оригіналу

За словами професора харчової політики Лондонського університету Тіма Ленга, авокадо стало «світовою товарною культурою» — яскравим прикладом того, що відбувається, коли «екзотичну їжу популяризують, не замислюючись про наслідки».
 
А слідством є вирубка лісів, втрата біорізноманіття та дефіцит води. Це призводить до того, що «у регіонах, які їх вирощують, не вистачає води для особистої гігієни», —коментує Тім Ленг.
 
Але з іншого боку, авокадо складно замінити, як і його похідні. Наприклад, олія авокадо важлива в безглютеновій та веганській випічці.

Wahacamole діпи. Фото: Wahaca
Wahacamole діпи. Фото: Wahaca

Cпівзасновниця мексиканської мережі ресторанів Wahaca Томасіна Мієрс, якапрацювала з британським виробником бобових над створенням Wahacamole —альтернативи гуакамоле, виготовленого з бобових, каже: «Той факт, що ми можемо використовувати методи регенеративного землеробства, що фіксують азот і вуглець у нашій землі, є нашим благом». Хоча заміна гуакамоле не може точно відтворити смак авокадо, відгуки про новий продукт були схвальними.
 
«Ми пропонували людям скуштувати Wahacamole безкоштовно, коли вони приходилидо нас пообідати. Більшості сподобалось, і багато хто замовляє ще», — каже Мієрс.
 
Кухарі шукають, чим можна замінити популярний авокадо, та створюють страви з подібним смаком. Суміш фісташок, соснової олії, огіркового соку та ферментованого агрусу, можливо, не обдурить великого поціновувача авокадо. Проте, шеф-кухар мексиканського ресторану в Лондоні Сантьяго Ластра каже, що більшість людей все ж не можуть відрізнити смак... і їм це дійсно подобається. «Страва має кремовий відтінок, присмак і колір традиційного гуакамоле. До того ж, виглядає непогано в Instagram», — говорить шеф-кухар.
 
Діп під назвою Wahacamole дебютував у жовтні цього року, але Wahaca — не перший ресторан, який зменшив свою залежність від авокадо. У Торонто мексиканський шеф-кухар Альдо Камарена нещодавно запропонував альтернативу гуакамоле з пасти із кабачків і гарбузового насіння. У 2018 році ірландський ресторатор Дж. П. Макмехон назвав авокадо «кривавими діамантами Мексики». Він розробив альтернативу гуакамоле, виготовлену з використанням топінамбура.

Тост без авокадо. Фото: Jenny Zarins
Тост без авокадо. Фото: Jenny Zarins

Ця тенденція не обмежується ресторанною індустрією. Нещодавно зірка TikTok Калум Харріс (@madebyblitz) зібрав 371 000 лайків під своїм рецептом «гуакамоле», приготованого з використанням замороженого горошку, а в Instagram хештег #noavocado містить 3220 публікацій і збільшується.
 
Рішення Wahaca запропонувати альтернативу гуакамоле є, мабуть, найяскравішою на сьогоднішній день ознакою того, що деякі сфери харчової промисловості починають «прокидатися» та зважати на величезні проблеми, з якими ми стикаємося в результаті інтенсифікації сільського господарства.


AgroPortal.ua за маіеріалами The Guardian