Картопля як альтернатива зерновим. Названо переваги

26 квітня 2022, 06:25 8036

Наразі в Україні є логістична проблема, пов’язана з блокуванням портів, і велику кількість зернових неможливо експортувати, оскільки єдиний шлях — це їх вивезення наземним транспортом до Європи. Тому деякі фермери розглядають картоплю як альтернативу зерновим.

Про це розповів директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

«Плюси картоплі полягають у тому, що нині є в наявності посадковий матеріал, добрива та ЗЗР. Але якщо порівнювати картоплю з зерновими, то вона є дуже енергоємним продуктом. У середньому мінімальні витрати складають близько 100 тис. грн/га. А саме зараз однією з найбільших проблем фермерів є оборотні кошти. До того ж цього року дистриб’ютори не дають аграріям продукцію в кредит, все відвантажується на умовах передоплати», — розповідає Микола Гордійчук.

Господарства південних областей цього року практично не садили картоплю. За даними «Агріко Україна», на Херсонщині їхні клієнти змогли посадити лише 30% від того, що планували. 

Це той регіон, який вже в кінці травня виходив на ринок ранньої картоплі й фактично конкурував з імпортною. Тож сьогодні з великих виробників залишилися Львівська, Тернопільська, Хмельницька і Волинська області, які мають забезпечити Україну картоплею.

propData.content.image
Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна»

«Фермерам можна перепрофілюватися, звернутися за консультацією до фахівців та посадити картоплю. Але є питання — куди овоч продавати восени, адже він потребує зберігання. Якщо зерновим достатньо сухого зберігання, то картоплі потрібне спеціальне сховище»

Основні напрями збуту картоплі:

  • столове споживання; 
  • переробка на чіпси або крохмаль. 

«Для постачання картоплі в супермаркети потрібно мати можливість пакувати її в сітку та рівномірно доставляти в торговельні мережі. Другий канал збуту для споживання — ринки та перекупники. Там відповідно ціна нижча, але і вимоги до якості менші», — розповідає Микола Гордійчук.

За його словами, великий обсяг, який вирощується професійними виробниками, йшов на переробку: чіпси та крохмаль. 

З початку війни деякі чіпсові заводи в Україні повністю призупинили свою роботу, наприклад, завод з виробництва чіпсів Lay's у Миколаєві. Відповідно зупинилася і закупка картоплі як сировини у фермерів. 

Завод на Київщині відновив свою діяльність і зараз підписує контракти з виробниками на поставку картоплі на переробку на наступний сезон.

Крохмальні заводи забирають на переробку картоплю у виробників за значно нижчою ціною. При цьому потрібно зважати, що одне з найбільших і сучасних підприємств України з виробництва картопляного крохмалю та крохмалепродуктів «Вимал» на Чернігівщині нині частково зруйноване. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua