Наразі в Україні є логістична проблема, пов’язана з блокуванням портів, і велику кількість зернових неможливо експортувати, оскільки єдиний шлях — це їх вивезення наземним транспортом до Європи. Тому деякі фермери розглядають картоплю як альтернативу зерновим.
Про це розповів директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук.
«Плюси картоплі полягають у тому, що нині є в наявності посадковий матеріал, добрива та ЗЗР. Але якщо порівнювати картоплю з зерновими, то вона є дуже енергоємним продуктом. У середньому мінімальні витрати складають близько 100 тис. грн/га. А саме зараз однією з найбільших проблем фермерів є оборотні кошти. До того ж цього року дистриб’ютори не дають аграріям продукцію в кредит, все відвантажується на умовах передоплати», — розповідає Микола Гордійчук.
Господарства південних областей цього року практично не садили картоплю. За даними «Агріко Україна», на Херсонщині їхні клієнти змогли посадити лише 30% від того, що планували.
Це той регіон, який вже в кінці травня виходив на ринок ранньої картоплі й фактично конкурував з імпортною. Тож сьогодні з великих виробників залишилися Львівська, Тернопільська, Хмельницька і Волинська області, які мають забезпечити Україну картоплею.
«Фермерам можна перепрофілюватися, звернутися за консультацією до фахівців та посадити картоплю. Але є питання — куди овоч продавати восени, адже він потребує зберігання. Якщо зерновим достатньо сухого зберігання, то картоплі потрібне спеціальне сховище»
Основні напрями збуту картоплі:
«Для постачання картоплі в супермаркети потрібно мати можливість пакувати її в сітку та рівномірно доставляти в торговельні мережі. Другий канал збуту для споживання — ринки та перекупники. Там відповідно ціна нижча, але і вимоги до якості менші», — розповідає Микола Гордійчук.
За його словами, великий обсяг, який вирощується професійними виробниками, йшов на переробку: чіпси та крохмаль.
З початку війни деякі чіпсові заводи в Україні повністю призупинили свою роботу, наприклад, завод з виробництва чіпсів Lay's у Миколаєві. Відповідно зупинилася і закупка картоплі як сировини у фермерів.
Завод на Київщині відновив свою діяльність і зараз підписує контракти з виробниками на поставку картоплі на переробку на наступний сезон.
Крохмальні заводи забирають на переробку картоплю у виробників за значно нижчою ціною. При цьому потрібно зважати, що одне з найбільших і сучасних підприємств України з виробництва картопляного крохмалю та крохмалепродуктів «Вимал» на Чернігівщині нині частково зруйноване.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua