СушиPRO100: якісне елеваторне обладнання як основа ефективності підприємства

27 червня 2024, 05:54 1276

На елеваторі ТОВ «Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС» перед стартом нового зернового маркетингового року вже відвантажили майже все збіжжя та активно готуються до початку сезону. Елеваторний комплекс загальною потужністю зберігання 69 тис. т наприкінці червня вже буде готовий до приймання нового врожаю.

Історія цього елеватора розпочинається з 2013 року, в роботу він запустився з двома силосами, і щороку додавалися нові потужності. Торік, зважаючи на дефіцит в Україні об'єктів для зберігання, перевиконали план і встановили відразу три силоси.

Тож сьогодні до складу елеватора входить 11 силосів обсягом по 5800 т кожен та один силос на 4266 т, зерносушарка потужністю 50 т/год за вологості зерна до 18%, норії та транспортне обладнання продуктивністю 100 т/год. Усі виробничі процеси на елеваторі повністю автоматизовані. 

Потужності дозволяють доробляти, сушити та зберігати зерно пшениці, соняшнику та кукурудзи. Поточного сезону тут пересушили близько 35 тис. т кукурудзи та приблизно 6,5 тис. т соняшнику. Здебільшого елеваторний комплекс закриває власні потреби сільгосппідприємства, але невелику частину зерна приймає на зберігання та сушіння й від місцевих фермерів. Цього року обсяг збіжжя від фермерів становив приблизно 1,5 тис. т. 

propData.content.image
Юрій Бутигін, директор елеватора ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС»

Ми сушимо та зберігаємо зерно, приймаємо збіжжя від фермерів, але левова частка — це вирощений нашим підприємством урожай (в обробітку підприємства до 10 тис. га, де вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, ріпак). Відсоток фермерів, які привозять до нас на елеватор своє збіжжя, невеликий. Якщо маємо місце, не відмовляємо у наданні послуг.

Обладнання: якість, перевірена роками

Практично все обладнання на елеваторі — від українського виробника «Лубнимаш» (LUBNYMASH). Директор об’єкта розповідає, що власник підприємства обрав елеваторне обладнання саме цього виробника, оскільки воно вироблене з якісного оцинкованого металу, а також за рекомендаціями інших аграріїв, у яких вже працювали елеватори LUBNYMASH. 

propData.content.image
Юрій Бутигін, директор елеватора ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС»

Дане обладнання нас повністю влаштовує, за роки експлуатації нічого не поіржавіло, тобто оцинкування якісне. До нас приїжджали колеги, у яких елеватори інших виробників, і розповідали, що низ силосів почав іржавіти. А у нас з 2013 року, з моменту монтажу перших ємностей, до сьогодні все чудово.

В агропідприємстві відзначають, що за роки співпраці LUBNYMASH зарекомендував себе як надійний партнер, з яким комфортно працювати, і за десяток років спільної роботи немає жодних претензій. Навіть якщо й трапляються певні пошкодження на елеваторі, то виробник оперативно реагує на запити клієнта й забезпечує необхідними запчастинами для ремонту чи заміни.

Головний інженер елеватора ТОВ «Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС» Валентин Трикозенко розповідає, що в обслуговуванні обладнання доволі просте і не потребує надмірного догляду: варто вчасно змащувати вузли кочення, підтягувати стрічки, чистити зерносушарку, слідкувати за транспортним обладнанням, тобто проводити профілактичні роботи. За 10 років не було потреби здійснювати додаткові операції, адже за цей час не мали серйозних поломок. До того ж LUBNYMASH дає гарантію на обладнання: наприклад, на норії вона поширюється на рік безперервної експлуатації. 

propData.content.image
Валентин Трикозенко, головний інженер елеватора ТОВ «Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС»

Капітальне очищення основного вузла елеватора від пилу, налипання тощо ми проводимо раз на сезон, але між процесами раз на місяць обов'язково чиститься основний вузол. Для цього ми призупиняємо роботу, чекаємо, поки обладнання охолоне, і тоді проводимо його чистку. Від таких профілактичних робіт залежить довговічність обладнання, адже, як і будь-який механізм, елеватор потребує догляду, і він має бути вчасним. Якщо дотримуватися норм експлуатації та обслуговування, обладнання справно працюватиме і слугуватиме багато років. 

Завдяки підтриманню обладнання в належному стані елеватор жодного разу не доводилося зупиняти для проведення капітального ремонту.

Компанія LUBNYMASH пропонує різноманітні варіанти силосів. Надійність, міцність та довговічність обладнання перевірена багатьма агропідприємствами.
Особливість виробництва силосу з плоским дном — вибір варіанту певного діаметра силосу і певної місткості, аж до 27 тис. м³. Такі характеристики дають можливість вибрати найоптимальніший силос з урахуванням об’єму зібраного врожаю.
Крім стандартної комплектації силосу (корпус, дах, система вентиляції, датчики контролю температури, сходи, люки), LUBNYMASH пропонує клієнтам додаткове обладнання, виготовлене за індивідуальним замовленням (спеціальні конвеєри різних видів для завантаження-вивантаження зерна, додаткові вентилятори, внутрішні драбини, збільшена площа аераційних каналів).

Сушіння: все залежить від вологості зерна 

Для сушіння зерна на елеваторі ТОВ «Карлівське сільгосппідприємство «ЛОС» встановлена зерносушарка LUBNYMASH потужністю 50 т/год. До цього процесу залучають додаткові хопери ємністю до 500 т (кукурудза). Спочатку зерном наповнюють їх, а вже звідти збіжжя дозовано надходить до сушарки. Весь процес сушіння відбувається автоматично.

За добу на елеваторі приймають до 1,5 тис. т зерна, і якщо воно сухе, то відразу закладається на зберігання, тобто за 4 дні заповнюють один силос. 

З моменту запуску елеватора і до сьогодні зерносушарка працює на газі. Щодо особливостей сушіння культур, то Юрій Бутигін зазначає, що все залежить від вологості зерна, з якою воно надходить з поля: чим воно сухіше, тим швидше сушиться. Якщо зерно має вологість до 18%, то за добу можна висушити 1 тис. т, а коли вологість складає 22-23% — 500 т/добу.

propData.content.image
Юрій Бутигін, директор елеватора ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС»

Найдовше сушиться кукурудза, і вартість її сушіння напряму залежить від ціни на газ. Наше агровиробництво намагається закласти зерно на зберігання з осені або на початку зими, щоб не залишати кукурудзу на перезимівлю в полі, оскільки це може вплинути на якість урожаю. Все залежить від зими: якщо буде -20°С, то з кукурудзою в полі нічого не станеться, а якщо спостерігатимуться перепади температури, то волога накопичується, і зерно псується.

Цьогоріч на елеваторі ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС» кукурудзу сушили після Нового року, оскільки затяжні дощі не дозволили зібрати її вчасно. Рахували, що на 1 т% витрачається 1,2 куб. м газу. Завод дає розрахунки — 1,1-1,2 куб. м газу на 1 т%, але ці показники залежать від якості газу, який постачається на підприємство.

Головний інженер елеватора розповідає, що були пропозиції переобладнати зерносушарку з газу на альтернативні види енергетики, проте, за підрахунками, якщо брати цьогорічну ціну на газ, для підприємства це невигідно, адже переобладнання потребує значних затрат.

За словами Юрія Бутигіна, в найближчих планах підприємства — збільшити потужність сушарки та обладнати її додатковим модулем. Такі зміни потребують також встановлення додаткової ємності — конусного силосу. Зараз його критично не вистачає в процесі приймання збіжжя. 

«Коли будувався елеватор, земельний банк господарства був менший, і, відповідно, була менша кількість збиральної техніки. Зараз комбайни за годину намолочують такий обсяг зерна, який ми не можемо оперативно прийняти за годину на сушарку. Тож потрібна оперативна ємність, щоб не було простою вантажних машин і комбайнів», — пояснює Валентин Трикозенко.


Відвантаження: якість продукції контролює лабораторія

Готове для продажу зерно з елеватора ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС» відвантажується здебільшого на залізницю та прямує до портів. Частина вивозиться автотранспортом, який переміщає зерно всередині країни на переробні заводи. 

Контроль за якістю зернових здійснює лабораторія, де проводиться визначення всіх технічних аналізів як під час ввезення зерна, так і відвантаження. 

propData.content.image
Світлана Мізіна, завідуюча виробничо-технологічною лабораторією ТОВ «Карлівське СГП «ЛОС»

З кожного транспортного засобу, який приїжджає, протягом місяця зберігаються зразки. Називаємо їх арбітражними, адже у разі виникнення спірних питань завдяки цим зразкам можна довести відповідність нормам. Але загалом питань немає, оскільки господарство працює над покращенням якості та кількості врожаю.



Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP


Людмила Лебідь, Вікторія Полевик, AgroPortal.ua