Додана вартість: скільки село заробляє на гарбузах

08 жовтня 2021, 06:15 10125

У Маломиколаївці на Дніпропетровщині — селі-переможці Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020» — збирають перший врожай гарбузів для переробки на цукати, вже затверджена концепція логотипу для майбутньої продукції та розробляється стратегія продажів. Не виключено, що з часом гарбузи стануть головною статтею доходів для всього села.

Від бажання до можливостей

Гарбузи в цьому селі вирощували здавна, але оскільки в регіоні була розвинута вугільновидобувна галузь, про заробіток на них селяни не замислювалися. Лише коли одна за одною стали закриватися шахти, а молодь — виїжджати в міста, маломиколаївці почали шукати джерела доходу і надумали комерціалізувати гарбузи.

«Коли стали закриватися шахти, люди зрозуміли, що потрібно щось змінювати в житті, звернути увагу на інші напрями діяльності. Крім того, в маленьких селах люди хочуть, щоб до їхнього населеного пункту була хороша дорога, хочуть мати необхідний для життя благоустрій», — розповідає голова Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району Дніпропетровської області Віктор Одоєвцев.

Тому в Маломиколаївці все почалося з бажання громади, а вже потім з’явилася і можливість, якою селяни скористались.

Голова Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району Дніпропетровської області Віктор Одоєвцев
Голова Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району Дніпропетровської області Віктор Одоєвцев

Віктор Одоєвцев зазначає, що без залучення інвестицій не буде розвитку села, тому в штаті Миколаївської територіальної громади є людина, яка відповідає за напрям залучення інвестицій.

«Тетяна Лисюк постійно моніторить різні можливості, гранти, програми. Без цього сьогодні не можна обійтися жодній тергромаді. І де тільки ми можемо брати участь, скрізь подаємо заявки. До речі, інформацію про Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України» теж знайшла Тетяна Лисюк та запропонувала старості Маломиколаївки подати заявку, а вже потім разом розробляли проєкт», — згадує Віктор Одоєвцев.

До Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району загалом входить три старостинських округи і Миколаївка як центральне село. Окрім налагодження виробництва цукатів у Маломиколаївці, громада має молочний та медовий кооперативи, які створені теж із залученням грантових коштів. А ще територія громади увійшла до веломаршруту області, який починається в Миколаївці й пролягає по всіх селах тергромади. Як розповідає Віктор Одоєвцев, цей проєкт починали за власні кошти, а зараз залучають донорське фінансування.

Як неймовірне село реалізовує проєкт

У 2020 році бізнес-проєкт із виробництва цукатів переміг у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України», організованому онлайн-виданням AgroPortal.uа. За грантові 100 тис. грн Миколаївська сільська рада закупила все обладнання, необхідне для виготовлення цукатів.

«Це професійна овочерізка, блендер, сушарки, електроплити, слайсери та механічні овочерізки, ножі, необхідний посуд, матеріали для пакування готової продукції. Питання стояло лише в приміщенні для облаштування цеху. Цього року ми придбали будівлю і наразі займаємося ремонтом, адже виробництво потребує певних вимог — наявності проточної води, каналізації, встановлення витяжок. Це потребує часу та коштів», — розповідає староста Петрівського старостинського округу, до якого належить село Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.

N. B. Герцевський Гарбуз#FEST: як село будує бренд на гарбузах

Перший врожай гібридних гарбузів

Наразі в селі триває збір першого врожаю гібридних гарбузів. Маломиколаївці задоволені як їхньою урожайністю, так і якістю.

«За підтримки організаторів та головного партнера конкурсу «Неймовірні села України» —  Посольства Королівства Нідерландів в Україні, ми безкоштовно отримали від виробника насіння овочів ТОВ Enza Zaden Ukraine високоякісне насіння гібридних гарбузів і динь», — розповідає Світлана Гарнадко. 

Тож цього року в Маломиколаївці селяни засадили професійним насінням гарбузів близько 2 га у своїх домогосподарствах та ще 2 га — місцевий фермер. На 1 га потрібно 80 тис. одиниць насіння.

За словами менеджера по східному регіону компанії Enza Zaden Ukraine Вадима Рудика, на початку сезону було запропоновано насіння декількох сортів гарбузів, районованих в Україні: Матільда, Тіана, Хоншу, Сампсон.

«Це було потрібно, щоб у результаті виробники мали вибір, адже вимога специфічна — плід має бути придатним для переробки і виготовлення цукатів. Тому потрібно підібрати саме той сорт, який буде підходити за термінами зберігання, врожайністю, твердістю, смаковими якостями, вмістом сухих речовин», — зазначає представник компанії.

Світлана Гарнадко розповідає, що найкраще себе показав гібрид гарбуза для переробки та свіжого ринку Сампсон: за показниками твердості, щільності, періоду зберігання плодів до 6 місяців.

Менеджер по східному регіону компанії Enza Zaden Ukraine Вадим Рудик
Менеджер по східному регіону компанії Enza Zaden Ukraine Вадим Рудик

У компанії Enza Zaden Ukraine відзначають, що цьогоріч насіннєвий матеріал на початковій стадії проєкту надали на партнерській основі, але й надалі маломиколаївців обіцяють підтримувати та надавати їм нові продукти для випробування. Адже бачать, що село має потенціал для розширення площ під гарбузами, але все залежить від потрібних для переробки обсягів та налаштування реалізації продукції.

«Загалом у східних областях України багато гарбузів садять у Донецькій області, окремі господарства засаджують до 60 га. Цього року був великий попит на насіння гарбуза, компанія продала все завезене до України насіння», — коментує Вадим Рудик.

N. B. Неймовірні села України 2020: Маломиколаївка, Дніпропетровська область

Виростити стільки, щоб переробити

Хоча цех із виробництва цукатів ще в процесі реконструкції, в Маломиколаївці не втрачають часу. На новому обладнанні вже насушили 150 кг цукатів із різних овочів та фруктів: черешень, слив, вишень, груш, кабачків, динь, гарбузів. А ще сушили моркву, кріп, петрушку, зелені чаї.

Староста Петрівського старостинського округу, до якого належить село Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.
Староста Петрівського старостинського округу, до якого належить село Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.

За підрахунками, затратна частина на 1 кг вироблених цукатів становить 250 грн без урахування затрат на зарплати та логістику

«Ми вже зараз бачимо, що маємо замалі потужності обладнання для наших обсягів гарбуза. До однієї сушарки поміщається 5 кг сировини, а ми маємо 3 сушарки. Тобто кожен день ми можемо переробити максимум 25-30 кг. З цього обсягу вихід 30% сушки, тобто цукатів. Це дуже мало, адже для переробки цього року маємо 4 га гарбузів, а ще в кожного, крім сортових гібридів, є свої гарбузи, всі не зможемо переробити. А ще ж хочеться чаїв і трав, приправ посушити», — розповідає Світлана Гарнадко.

В планах маломиколаївців розширювати потужності, щоб мати змогу брати для переробки сторонню сировину від односельчан, розширювати площі під гарбузами та залучати до виробництва всіх бажаючих мешканців села.

Гарбузові перспективи

«Маломиколаївка — маленьке село, де проживає 249 осіб, здебільшого це люди пенсійного віку. На в’їзді в село написано: «Вас вітає неймовірне село Маломиколаївка». І це дійсно так: тут проживають неймовірні, дружні, привітні й активні люди. Вони не сидять склавши руки, а зі своєю продукцією з гарбузів їздять на ярмарки та фестивалі по всій Україні, рекламують себе. Розпочинати завжди важко, але вже сьогодні про це село знає вся Україна», — розповідає голова територіальної громади Віктор Одоєвцев.

N. B. Стартує Всеукраїнський конкурс Неймовірні села України. Сталий розвиток

Він додає, що регіон перебуває в процесі трансформації вугільної зони, і в липні Кабінет Міністрів України затвердив перелік 8 пілотних громад, які будуть першочергово залучені до державної програми «Справедлива трансформація вугільних територій України». Миколаївська територіальна громада теж увійшла до цього переліку.

В селі Маломиколаївка сподіваються на отримання субвенцій за цією програмою і подали свій проєкт вартістю 10 млн грн, який передбачає будівництво мініцеху та встановлення обладнання для заморожування і виготовлення сублімованої продукції.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua