На Львівщині закладають 3 га органічної лохини

14 травня 2023, 12:00 5860

Цього року підприємство «Органічний сад», яке під брендом Stynava organic garden вирощує органічну лохину, до вже існуючих 12 га додає 3 га нових насаджень, основа яких була підготовлена ще два роки тому, але через війну довелось відкласти посадку.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник господарства Богдан Боднар.

Ягідник ТОВ «Органічний сад» висаджували в кілька етапів: близько 9 га — восени 2018 року, наступні 3 га — протягом 2019-2020 років.

Богдан Боднар, засновник ТОВ «Органічний сад»

Під час вибору сортів на початку діяльності за основу брали підхід, щоб закрити увесь сезон — від ранніх до пізніх ягід. Це загальновідомі та перевірені Дюк, Спартан, Блюкроп, Нельсон, Чандлер, Елліот. На дослідній ділянці маємо ще близько 10 сортів — від нових ліцензійних до вже відомих. На даний момент перевагу надаємо середньопізнім та пізнім сортам, таким як Ліберті, Елліот та Чандлер. Адже розуміємо, що позмагатись за хорошу ціну із Закарпаттям чи півднем України ми не в змозі, а через гірський клімат у нас сезон, як показала практика, затримується приблизно на два тижні.

З 2016 року господарство співпрацює з відомим польським розсадником, 95% усіх насаджень — їхнє виробництво. Богдан Боднар розповідає, що зупинились саме на них, оскільки вже мають хороший досвід співпраці як щодо якості посадкового матеріалу, так і в плані післяпосадкової підтримки. Матеріал вони закуповують та імпортують офіційно з митним оформленням усіх відповідних сертифікатів.

«Щодо збільшення площ насаджень та конкуренції керуємось своїм підходом та баченням ведення бізнесу. Без конкуренції не було б узагалі ніякого розвитку, незалежно від сфери діяльності. Щоб бізнес, як ідея, успішно працював, необхідно до початку його запуску правильно вибудувати всі механізми. У такому напрямі, як садівництво, це вкрай важливо, оскільки земля готова від вас прийняти стільки капіталу, скільки ви спроможні в неї закопати. А отримати назад свій капітал, та ще й з бонусом — це вже справжній виклик, особливо в Україні, навіть не беручи до уваги війну», — зазначає Богдан Боднар. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua