Перевиробництво лохини на ринку буде ще нескоро

09 травня 2023, 09:20 3226

Якщо брати за основу співвідношення загального виробництва та населення, Україна значно відстає від основних споживачів. Тому перевиробництво лохини на ринку буде ще нескоро.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник господарства «Органічний сад» Богдан Боднар, який під брендом Stynava organic garden вирощує органічну лохину.

Звичайно, є ще багато інших факторів, які впливають на рівень споживання. Про це можна багато дискутувати, і кожен буде по-своєму правий, але якщо американець чи англієць може з’їсти понад 1 кг ягоди, українець також би впорався. І тут питання не у ціні, а в якості продукту. А для українця, на жаль, це одвічна проблема, адже всі хочуть халяви як у виробництві, так і в купівлі. І ще один аспект — беручи до уваги США, де вже існує давня культура споживання ягоди, і збільшенням насаджень керував демократичний ринок, білий капітал та здоровий глузд, у нас усі погнались за хайпом та швидкими грошима, не розуміючи суті та не маючи бачення розвитку і головне — досвіду. Більшість виробників міряються гектарами та валовим збором, а не якістю.

За словами Богдана Боднара, особливо це почало проглядатись в останні два сезони: за відсутності культури споживання, хоча б наближеної до суниці садової, виробники своїм неякісним мас-продакшн самі відбивають бажання у потенційних покупців споживати ягоду, і це є першоджерелом обвалу ринку, а не збільшення насаджень. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua