Зростання імпорту молочних продуктів можливе з наступного року

20 травня 2023, 14:25 1701

У 2022 році імпорт свіжих молокопродуктів скоротився на 35% — до 23 тис. т. Цього року значного зростання зовнішніх закупівель товару не буде, але вже з наступного року можливе зростання.

Про це повідомляють в аналітичному агентстві «Інфагро».

«Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році призвело до вкрай негативних змін у молочному балансі України. Відобразилось це також і на імпорті. У перші місяці війни майже всі іноземні постачальники полишали ринок країни, в якій іде війна. Окрім безпекових чинників, на їхнє рішення впливали і нові логістичні проблеми. Та й в цілому на тлі подорожчання молокопродуктів у Європі, їхній імпорт в Україну став просто невигідним з погляду прибутковості бізнесу»,  йдеться в повідомленні.

Відзначається, що торік українське молоко тривалий час було на третину дешевшим, ніж у сусідніх європейських країнах. В результаті за підсумками 2022 року обсяги імпорту молокопродуктів знизились в еквіваленті молока вдвічі до рівня близько 300 тис. т, а в грошовому виразі — майже на 40%, до 245 млн т.

«Поточного року імпорт молокопродуктів зросте, але несуттєво. А от у середньостроковій перспективі зовнішні закупки будуть збільшуватись. Українці будуть повертатися додому, споживання зросте, а набагато збільшити виробництво молочні заводи не зможуть. Для цього не буде вистачати сировини», впевнені експерти.